Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den andra coronavaccindosen börjar ges senare i Österbotten: ”Dubbelt så många som får första dosen”

Från 2021
Färdiga coronavaccin.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Från nästa vecka börjar Vasa sjukvårdsdistrikt ge den andra dosen av vaccinet med tre månaders mellanrum istället för tre veckor, enligt THL:s riktlinjer. Det rubbar lite på planerna, men det är positivt att första dosen verkar ge ett rätt bra skydd, tycker distriktets ledande överläkare Peter Nieminen.

THL rekommenderar nu att coronavaccinets andra dos ska ges så sent som tre månader efter den första. Tidigare skulle andra dosen ges efter bara tre veckor.

Vasa sjukvårdsdistrikt övergår till de nya riktlinjerna från och med nästa vecka.

– Också för dem som fått sin första dos under pågående vecka flyttas andra dosen framåt så att man får den efter tolv veckor, säger ledande överläkare Peter Nieminen.

Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Peter Nieminen, VCS.
Bild: Vasa centralsjukhus bildbank

THL kom med sina nya riktlinjer på onsdag, så det är snabba ryck för distriktet som hade möte om de nya riktlinjerna med medlemskommunerna på torsdagen. Riktlinjerna har avlöst varandra på sistone och det ställer krav på planeringen.

– Nog blir det ju lite krångligt när man har planerat för flera veckor framåt. Så det blir lite extra arbete, men vi fick det bra utrett, säger Nieminen.

”Första dosen verkar ge ett rätt bra skydd”

Nieminen konstaterar att det är positivt att det verkar som att redan den första dosen ger ett rätt bra skydd.

– Enligt det man nu vet. Det är ju inte hundraprocentiga data, men redan den första dosen ger ett rätt så bra skydd, säger Nieminen.

Således är nu tanken att man via de nya riktlinjerna kan uppnå en snabbare vaccinationstäckning, även om det endast gäller den första dosen.

En kvinna i orange jacka står i ett snölandskap
Bildtext Hanna Nohynek, överläkare på THL.
Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

– Ett längre dosintervall hjälper också att snabbt öka vaccinationstäckningen under en allvarlig epidemi, eftersom doserna då räcker till fler människor, sa THL:s överläkare Hanna Nohynek i onsdags.

Så hur förändrar det här tidsplanen i Österbotten?

– Det blir dubbelt så många som får första dosen under två månader framåt, säger Nieminen.

Kan du uppskatta vilka åldersgrupper som får vaccinet och när?

– Jag tror att de flesta över 70 år kommer vara vaccinerade med första dosen under våren. Eventuellt också andra riskgrupper. Det beror mycket på hur mycket vaccin som kommer.

Hur är det med vaccinationstäckningen så här långt, nu när man börjat kontakta äldre?

– Jag tror att procenten blir väldigt hög. Vad jag har förstått tackar de allra flesta ja.

I onsdags kom också beskedet att Astra Zenecas vaccin inte ska ges till personer över 70 år. Det påverkar inte nämnvärt planerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

– Vi har hela tiden satsat på att ge Pfizers vaccin till äldre. Så på det sättet påverkar det inte. Vi har i flera veckor vetat, enligt den kunskap man har i det här läget, att Astra Zenecas vaccin är mer ämnat för yngre.

Inte så stor omställning för kommunerna

Kommunerna, som sköter om vaccineringen, följer distriktets riktlinjer. I Närpes innebär de nya riktlinjerna inte så stor omställning.

– Vi har hittills bara gett vaccin i tre veckor och skulle ha börjat ge andra dosen nästa vecka. Enligt distriktets direktiv får de som är inplanerade till nästa vecka sin andra dos, men från och med veckan därpå förlänger vi dosintervallet, säger ledande läkare Anna-Maria Sandberg.

Anna-Maria Sandberg är ledande läkare i Närpes. Här står hon utanför hvc i vinterkläder och munskydd.
Bildtext Anna-Maria Sandberg, ledande läkare i Närpes.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att man ännu nästa vecka fortsätter som förr vad gäller vaccineringsplanerna.

– Vi har reserverat andra dosen för ett antal av personalen inom social- och hälsovården. Så de kommer att få den nästa vecka, säger Kaukoranta.

Däremot kommer man inte under nästa vecka att ge någon andra dos till kunderna på serviceboenden.

– Vi har THL:s garanti att första dosen ger ett tillräckligt skydd. Den andra dosen som vi hade planerat till serviceboenden flyttas till personer över 80 år som bor hemma.

Samma procedur sker i Korsholm. De redan inbokade får sin andra dos nästa vecka medan klienter vid äldreboenden får sin andra dos uppskjuten.

Man är heller inte orolig att det längre tidsintervallet ska göra att folk låter bli att ta den andra vaccindosen.

– Först hade vi tanken att man direkt får sin andra tid färdigt inbokad när man får sin första dos, nu kommer det att bli så långt tidsspann att vi knappast direkt kan ge exakt tid den andra dosen. Det blir lite omändringar i schemat där, men säkert tror jag man kommer på sin andra dos om man påbörjat vaccineringen, säger Sandberg i Närpes.

Kaukoranta: Över 80-åringarna vaccinerade inom två månader

På torsdagen fick de första Vasaborna över 80 år, som bor hemma, den första dosen. Kaukoranta säger att kring 800 Vasabor, som är över 80 år, kan vaccineras nästa vecka.

Omställningen med den längre pausen före den andra dosen orsakar ändå inga större problem för hälsovården i Vasa, enligt Kaukoranta.

Man som sitter och njuter av solen.
Bildtext Heikki Kaukoranta, ledande läkare i Vasa.
Bild: YLE / Anna Ruda

Telefonlinjerna har dock blivit nerringda nu när folk fått börja ringa och boka tid, till exempel i Jakobstad.

I Vasa finns cirka 5000 personer över 80 år.

– Det är klart att det inte lyckas om alla samtidigt försöker ringa till hälsovårdsstationen. Men en stor del har redan kommit igenom. Vi förväntar oss att åldersgruppen över 80 år har vaccinerats inom två månader.

Kaukoranta gissar att man i Vasa i april kan börja vaccinera personer under 80 år.

Beroende på hur snabbt Astra Zenecas vaccin kommer till landet kan man också börja vaccinera yngre personer i riskgruppen, berättar Kaukoranta.

Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå
Bildtext Chefsöverläkare Sofia Svartsjö i Korsholm.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Korsholms kommun ringer själva upp invånare över 80 år och erbjuder vaccin, de öppnar senare upp telefonlinjer för de större åldersgrupperna.

– I Korsholm ringer de just nu upp 85-plussarna som bor hemma, och därefter 80-plussarna. Inte är det många veckor tills vi går ner till de mellan 70 och 80 år, säger chefsöverläkare Sofia Svartsjö.

Diskussion om artikeln