Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk läkare som vårdade Navalnyj dog plötsligt – dödsfallet väcker misstankar hos Navalnyjs medarbetare

Från 2021
Den här bilden togs i Omsk den 22 augusti 2020 då personal vid sjukhuset där hjälpte ambulanspersonal i samband med transporten av Navalnyj till flyget som sedan tog honom till Berlin.
Bildtext Den här bilden togs i Omsk den 22 augusti 2020 då personal vid sjukhuset där hjälpte ambulanspersonal i samband med transporten av Navalnyj till flyget som sedan tog honom till Berlin.
Bild: EPA-EFE/MAXIM KARMAYEV

Sergej Maximishin som vårdade den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj strax efter att Navalnyj förgiftats, har plötsligt dött, 55 år gammal. Det rapporterar CNN, med hänvisning till ett pressmeddelande från sjukhuset i Omsk.

Sjuhuset uppgav inte dödsorsaken, men enligt obekräftade uppgifter ska Maximishin ha dött av en hjärtinfarkt.

Maximishin var biträdande chefsläkare i Omsk, Sibirien, på det sjukhus där Navalnyj vårdades i augusti i fjol efter att han drabbats av svåra förgiftningssymptom ombord på ett flyg. Det har senare konstaterats att han hade förgiftats med nervgiftet Novitjok.

Leonid Volkov, regional medarbetare till Navalnyj, bekräftar för CNN att det var just Maximishin som ansvarade för vården av Navalnyj på sjukhuset i Omsk, trots att det inte var Maximishin som uttalade sig för medierna där.

– Han var den som visste mest om Aleksejs tillstånd, så jag kan inte utesluta orent spel här, säger Volkov till CNN.

Volkov tillägger ändå att den ryska hälsovården inte är vad den borde vara och att det inte är ovanligt för läkare i Maximishins ålder att plötsligt avlida. Volkov misstänker att dödsorsaken inte kommer att utredas.

Enligt sjukhuset hann Maximishin arbeta på sjuhuset i Omsk i över 28 år.

Källor: CNN, STT, Yle