Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Ännu ett företag som tillverkar röstningsmaskiner stämmer Trumps medarbetare och påhejare för förtal

Från 2021
Väljare i en vallokal i Los Angeles den 3 november 2020. Just i Los Angeles användes apparater levererade av Smartmatic i samband med valet.
Bildtext Väljare i en vallokal i Los Angeles den 3 november 2020. Just i Los Angeles användes apparater levererade av Smartmatic i samband med valet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Företaget Smartmatic har lämnat in en stämningsansökan mot Donald Trumps tidigare advokater Rudy Giuliani och Sidney Powell. Dessutom kräver företaget också stora skadestånd av Fox News och tre av dess programledare för förtal.

Smartmatic tillverkar alltså teknik som används i samband med amerikanska val. I samband med det senaste presidentvalet användes Smartmatics apparater de facto enbart i Los Angeles.

Enligt företaget påstod Fox News i åtminstone ett dussintal rapporter att Smartmatic bidrog till att Trump "bestals" på sin valseger i sex vågmästardelstater.

Företaget anklagar Trumps tidigare advokater Rudy Giuliani och Sidney Powell för att ha hittat på historien om det "stulna valet" och för att ha gjort Smartmatic till en av bovarna i historien, trots att de själva var medvetna om att hela fuskupplägget var en lögn.

"Jorden är rund, två plus två är fyra. Joe Biden och Kamala Harris vann valet 2020", står det i stämningsansökan.

De visste att valet inte var manipulerat eller fixat

Företaget Dominion som tillverkar rösträkningsmaskiner har också lämnat in motsvarande stämningar mot just Giuliani och Powell. Dominions apparater användes i totalt 24 delstater i samband med det senaste valet.

Smartmatic stämmer alltså också Fox News och tre av kanalens programledare för förtal, eftersom de har spridit de här falska uppgifterna. De har dessutom rapporterat att Smartmatic samarbetat med Venezuelas socialistiska regim i det påstådda fuskupplägget.

De tre programledare som nämns i stämningsansökan är Lou Dobbs, Maria Bartiromo och Jeanine Pirro.

"De visste att valet inte var manipulerat eller fixat, men de beslöt att berätta för folket att valet var stulet", står det i Smartmatics stämningsansökan.

Företaget kräver totalt 2,7 miljarder dollar i skadestånd av Giuliani, Powell och Fox News för förtal.

Källor: Reuters, AFP, Yle