Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Regeringen Marin har genomfört lika kraftiga sysselsättningsåtgärder som regeringen Sipilä

Från 2021
Statsminister Sanna Marin.
Bildtext Sanna Marins regering har genomfört lika kraftiga sysselsättningsåtgärder som den av SDP och Vf kritiserade regeringen Sipilä, visar Helsingin Sanomats utredning.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering har genomfört lika kraftiga sysselsättningsåtgärder som Juha Sipiläs (C) regering 2015 - 2019.

Helsingin Sanomats utredning (bakom betalmur) kommer fram till att de åtgärder för att främja utbudet av arbete som regeringen Marin har drivit igenom skapar mellan 31 000 och 36 000 nya arbetstillfällen.

För regeringen Sipiläs del är antalet 30 000 - 40 000.

Regeringen Marins främsta sysselsättningsbeslut har varit att slopa pensionsslussen.

För regeringen Sipilä var det mest betydande att förkorta det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet och att införa aktiveringsmodellen. Modellen skulle ge de arbetslösa jobb och utbildning men bestraffa de inaktiva.

Också åtgärder som minskar sysselsättningen

Enligt tidningen har regeringen Marin också infört åtgärder som enligt Finansministeriet minskar sysselsättningen. Hit hör till exempel slopandet av aktiveringsmodellen och höjningen av nivån på det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet.

Regeringen Marin har som målsättning att skapa 80 000 nya arbetstillfällen.

Utredningen fäster vikt vid att Marins regering fortsätter på regeringen Sipiläs linje, det vill säga att öka utbudet av arbetstillfällen.

I praktiken uppmanas arbetslösa att aktivare söka jobb och de redan sysselsatta att hålla fast vid sin arbetsplats.

Helsingin Sanomat anser att det här är förvånande med tanke på att Marins eget parti SDP, tillsammans med regeringspartiet Vänsterförbundet, har anklagat Sipiläs regering för att klämma åt de arbetslösa.

Källa: HS, STT

Diskussion om artikeln