Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sverige kräver negativt coronatest – kan leda till färre fall i Lappland

Från 2021
Skylt med texten "Coronatest" på finska och svenska.
Bildtext Det negativa testet ska vara max 48 timmar gammalt, men för de som bor i Finland och jobbar i Sverige räcker ett test som är en vecka gammalt.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

På lördag tar Sverige i bruk sin nya coronaregel som innebär att de som reser in i landet måste uppvisa ett negativt coronatest. I norra Finland tror och hoppas man att det här leder till färre coronafall i trakten.

I Finland är det frivilligt att testa sig men nu blir det obligatoriskt i Sverige. Regeln är i kraft till slutet av mars. Det här påverkar framför allt de som bor i gränsområdet mellan Finland och Sverige.

Det negativa testet ska vara max 48 timmar gammalt, men för dem som bor i Finland och jobbar i Sverige räcker ett test som är en vecka gammalt. Barn under 18 år behöver inte uppvisa ett negativt test.

- I praktiken stänger den här gränsen och trafiken kommer antagligen att minska till samma nivå som i fjol våras. Det här kommer förstås att bli jobbigt för dem som ofta är tvungna att åka över gränsen på grund av jobb, skola eller hobbyer. Men det här är ett väntat och välkomnat beslut, säger Timo Nousiainen, stadsdirektör i Torneå.

Inga muterade fall

Ända sedan hösten har coronafallen ökat i sydvästra Lappland och incidenstalet är fortfarande högt. Incidenstalet ger antalet smittade per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Läget är däremot betydligt sämre på den svenska sidan av gränsen. Och över hälften av fallen som registrerats i sydvästra Lappland kommer från Sverige, enligt Jyri J. Taskila, ledande överläkare vid det lokala sjukvårdsdistriktet.

- Vi förväntar oss att all onödig trafik upphör. Till exempel resor bara för att besöka en viss mataffär försvinner senast nu. Då minskar kontakterna och förhoppningsvis sjunker också antalet coronafall.

I sydvästra Lappland har man inte ännu stött på muterade varianter av coronaviruset. Också med tanke på det här är beslutet om obligatoriskt testande välkommet enligt Taskila. Personer som bor i Haparanda i Sverige vistas också i andra delar av Sverige, som till exempel Stockholm där coronaläget är sämre.

- Risken finns att det muterade viruset sprider sig från södra Sverige till norra Sverige och därifrån till oss. Därför är testandet på bägge sidor av gränsen viktigt, säger Taskila.

Diskussion om artikeln