Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskva utvisar västdiplomater som stött Navalnyj – relationerna till EU på bottennivå

Från 2021
Uppdaterad 05.02.2021 18:48.
En bister rysk utrikesminister Sergej Lavrov i närbild.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov visade upp en bister min då han satt öga mot öga med EU:s utrikeschef Josep Borrell på fredagen.
Bild: Tass/All Over Press

Ryssland utvisade på fredagen diplomater från Sverige, Tyskland och Polen för att de deltagit i demonstrationer till stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Enligt det ryska utrikesministeriet har diplomaterna deltagit i illegala protester och de förklaras nu vara icke-önskvärda personer som bör lämna landet den närmaste framtiden.

– Vi betraktar det som fullständigt ogrundat, säger en talesperson för det svenska utrikesministeriet till Aftonbladet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betecknar också utvisningarna som oberättigade. Utrikesminister Heiko Maas säger att utvisningarna skadar relationerna till Europa och han hotar med motåtgärder, enligt Der Spiegel.

Polen reagerade å sin sida på Rysslands beslut med att kalla upp den ryska ambassadören i Warszawa. I ett uttalande beklagar det polska utrikesministeriet Rysslands beslut och säger att det kommer ytterligare skada de polsk-ryska relationerna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Beskedet om Rysslands utvisningar kom strax efter att Ryssland och EU tydligt visat att fallet Aleksej Navalnyj fått relationerna mera i baklås än vad de varit tidigare.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppträdde på en presskonferens i Moskva tillsammans med EU:s gästande utrikeschef Josep Borrell.

Lavrov nämnde inte Navalnyj en enda gång i sitt anförande men fördömde andra länder som lägger sig i Rysslands interna angelägenheter.

– Om relationerna försämras ytterligare kan det ha negativa och mycket oförutsedda konsekvenser, varnade Lavrov. Han preciserade inte vad han menade.

– För Ryssland är EU en opålitlig partner, fortsatte Lavrov.

Sura uttalanden av EU och Ryssland - Spela upp på Arenan

Borrell tog däremot upp Navalnyjs öde och krävde att Ryssland friger Navalnyj och inleder en undersökning kring förgiftningen av honom. Någon sådan undersökning har aldrig påbörjats.

EU-sändebudet betecknade sina samtal med Lavrov som uppriktiga och intensiva, vilket i diplomatiskt språkbruk brukar beskriva bred oenighet.

– Under de senaste åren har våra relationer präglats av grundläggande skillnader och en brist på förtroende, sa Borrell.

På en fråga om eventuella nya sanktioner mot Ryssland sa Borrell att inget medlemland ännu föreslagit sådana, men att frågan ska diskuteras av EU:s utrikesministrar och på EU-toppmötet i mars.

Både han och Lavrov framhöll att bägge parter vill fortsätta samarbeta trots oenigheterna.

Kritik mot att EU:s utrikeschef besöker Ryssland just nu

Borrell sa inför mötet att relationerna mellan EU och Ryssland lidit svårt av hur Ryssland behandlat Navalnyj.

– Vårt förhållande är illa ansträngt och fallet Navalnyj är ett lågvattenmärke, sa Borrell.

Lavrov talade tidigare i veckan i nedlåtande ordalag om den västliga kritiken.

– Hysterin kring rättegången i fallet Navalnyj är naturligtvis helt utom proportioner, sa den ryska utrikesministern på onsdagen.

En del EU-länder med de baltiska länderna i spetsen kritiserade Borrell för att han besöker Ryssland just nu.

Enligt kritikerna kan Ryssland utnyttja besöket för att försöka framhäva att EU vill normalisera sina relationer till Ryssland trots övergreppen mot Navalnyj.

Det är första gången ett högt uppsatt EU-sändebud besöker Ryssland sedan 2017. Relationerna har varit ansträngda sedan Ryssland ockuperade och annekterade den ukrainska Krimhalvön 2014.

Navalnyj i ny rättegång – nu för att ha förolämpat en krigsveteran

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ställdes inför rätta igen på fredagen efter att ha dömts till fängelse i närmare tre år tidigare i veckan.

Finska Yles Moskvakorrespondent Erkka Mikkonen rapporterade att säkerhetspådraget utanför domstolslokalen inte var särskilt stort till skillnad från den stort uppmärksammade rättegången i Moskva i tisdags.

Den här gången är president Vladimir Putins främsta kritiker Navalnyj åtalad för att ha förolämpat en ålderstigen rysk krigsveteran från andra världskriget.

Veteranen var tillsammans med flera andra personer med på en video som gjordes till stöd för fjolårets ryska grundlagsändring.

Den gjorde det möjligt för Putin att fortsätta vara president efter 2024 då han enligt tidigare bestämmelser skulle vara tvungen att avstå från posten.

Navalnyj kallade de medverkande i videon för förrädare utan samvete och betecknade dem som korrupta lakejer som är en skam för nationen. Enligt hans advokat kan han dock inte dömas till fängelse för det.

Den 93-åriga krigsveteranen Ignat Artemenko utpekades inte särskilt av Navalnyj, men åklagaren gjorde veteranen till huvudsakligt offer för Navalnyjs kritik.

Aleksej Navalnyj iklädd en grå jacka förs in i en glasbur av flera polismän.
Bildtext Navalnyj sattes i en låst glasbur i rättssalen på fredagen.
Bild: Tass/All Over Press

Navalnyj avfärdade åtalet mot honom som en propagandaprocess.

– Kreml behöver rubriker som "Navalnyj förolämpade en veteran", sa Navalnyj i rätten på fredagen.

– Jag tycker det är motbjudande och outhärdligt ... ni använder honom [veteranen] som en marionett, fortsatte han.

Navalnyjs advokater sa att meningen med rättegången är att förhindra oppositionsledaren från att delta i kommande ryska val.

Rättegången ajournerades på eftermiddagen och fortsätter i februari. Navalnyj hotas också av flera andra åtal i olika ärenden.