Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Marisha Rasi-Koskinen får Runebergspriset i litteratur för romanen REC

Från 2021
En kvinna tittar in i kameran.
Bildtext Marisha Rasi-Koskinen får Runebergspriset i år. Prissumman är 20 000 euro.
Bild: Copyright © 2020 Miikka Pirinen / S&S

I år går Runebergspriset i litteratur till författaren Marisha Rasi-Koskinen för romanen REC (S&S).

Vinnaren bland de åtta kandidaterna utsågs av en jury som bestod av författare Sinikka Vuola, kritiker Marissa Mehr och litteraturforskare, FD Julia Tidigs.

Enligt juryn är Marisha Rasi-Koskinens roman REC ett exceptionellt djärvt prosaverk, ett konstverk som kombinerar och testar berättarkonst, form och rumslighet och som påminner om berättarkonstens farliga potential.

"REC är också ett spel, ett taskspeleri, en allvarlig lek, ett mysterium och en upplevelse som öppnar sig på nya sätt varje gång man läser den", skriver juryn i ett pressmeddelande.

Romanen handlar om Lucas som är en alldeles vanlig pojke ända tills han blir speciell. Det händer när han träffar Cole och hans bror Nick.

Efter många början och flera slut reser Lucas tillbaks till staden där allt började. Där hittar han fler frågor än svar.

REC är tammerforsaren Rasi-Koskinens sjätte skönlitterära verk. Hon var kandidat till Runebergspriset också 2014, då med novellsamlingen Vaaleanpunainen meri.

Pärmen till romanen REC av Marisha Rasi-Koskinen.Pärmen är i ljusgrönt med abstrakta figurer och människosilhuetter på.
Bildtext Den prisbelönte romanen.
Bild: Förlaget S&S

Prisutdelningen sker i Borgå den 5 februari klockan 13.

På grund av coronarestriktionerna är prisutdelningsevenemanget inte öppet för publik, men evenemanget sänds live på tidningen Uusimaas webbplats.

Under eftermiddagen sänds också en annan direktsändning där juryns ordförande Sinikka Vuola intervjuar Marisha Rasi-Koskinen.

Runebergspriset är ett litteraturpris som utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands Svenska Författareförening.

Priset instiftades år 1986. Priset utdelas årligen i Borgå på Runebergsdagen den 5 februari, dagen för vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg.

Prissumman är 20 000 euro.

Diskussion om artikeln