Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ett liv med ankor på gården lockade Nina Sointu till Raseborg

Från 2021
Kvinna framför glashus med ankor
Bildtext Nina Sointu berättar aktivt om sitt liv i Raseborg på sociala medier och anser att familjen lever sitt drömliv.
Bild: Ilse Klockars / Yle

Ett gäng ankor trippar glatt omkring i glashuset på Bollstad gård, även de numera kända långt utanför Raseborg. Nina Sointu berättar aktivt om familjens drömliv i Raseborg på sociala medier.

- Ibland får jag knipa mig för att tro att det är sant. Nu lever vi ett drömliv, eller bättre än så, för vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så här bra, säger Nina Sointu.

En nyfiken trädgårdsälskare

Nina Sointu är som en av tre kandidater nominerade till titeln årets raseborgare. De två andra kandidaterna är de betydligt mera bekanta namnen Nico Rönnberg som spelar handboll och Yleredaktören Tove Virta som bland annat skrivit en bok om Ekåsens sjukhus.

Vem är då den 38-åriga Nina Sointu som flyttat till Raseborg tillsammans med sin man Kalle och deras gemensamma son.

- Jag är en nyfiken äventyrare som vill leva hundra liv bara för att hinna prova på allt.

- Och jag är en trädgårdsmänniska, fast jag egentligen inte vet hur man sköter en trädgård, men man lär sig, skrattar hon.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Raseborg vann över Japan

En positiv Pippi Långstrump-aktig attityd till livet, liksom ett ständigt närvarande skratt är Nina Sointu i ett nötskal. Liksom det faktum att den nya hemorten Raseborg lika gärna kunde ha blivit Japan eller Lappland.

Man sitter vid dator
Bildtext Nina Sointu och hennes maken Kalle distansjobbar från hemmet i Raseborg
Bild: Nina Sointu

- Både Japan och Lappland var också alternativ, möjligheterna var många. Både mitt och min makes jobb ger oss den friheten, men av alla ställen blev det Raseborg som uppfyllde alla våra önskemål.

- Mångfalden är enorm i Raseborg. Hela skärgården och skogarna med fina rena sjöar; det är som en minivärld inom Finland.

Ett hem i anrika Bollstad gård

En liten lägenhet i Helsingfors förvandlades för drygt ett år sedan till ett nytt hem i anrika Bollstad gård. Deras hem är ett över 200 år gammalt förtjusande hus omgivet av natur och kulturlandskap.

Gult trähus på vintern
Bildtext Inte bara ett gammalt hus. Bollstad gård är ett över 200 år gammalt hus som bevarats med känsla för ursprung och traditioner.
Bild: Nina Sointu

- Det är inte bara ett gammalt hus, det är ett väl bevarat gammalt hus med karaktär. Det fastnade vi för, säger Nina Sointu.

- Vi gillar också kontrasten till att vi jobbar med datorer och är väldigt digitala i vårt arbetsliv, och samtidigt kan vi leva i den här andra världen.

På sociala medier till exempel Instagram och på sin blogg berättar Nina Sointu om livet, om vardagen på gården och om att bo i ett gammalt hus.

- Här har vi har allt vi hade i Helsingfors plus lite till, säger hon glatt.

Vad visste de om Raseborg innan?

Nina Sointu och hennes man är förälskade i Raseborg, det både syns och hörs. Men vad visste de om Raseborg innan de valde att flytta hit?

- Vi visste inte så mycket. Vi kände till Fiskars, och vi visste att man kör förbi Ekenäs när man far till Hangö, skrattar Nina Sointu.

Raseborg med alla sina små byar med en egen unik identitet kändes ändå rätt för familjen.

- Naturen är nära, man har den både inne och ute. Jag följer med och för dagbok över alla småfåglar jag ser. Men hittills heter de bara en röd liten fågel eller en svartvit tippa, skrattar hon.

Överraskad och glad över nomineringen

Nina Sointu säger att hon blev både överraskad och glad över att bli nominerad som kandidat till årets raseborgare.

- Jag hoppade upp och ner av glädje, det kom verkligen som en överraskning.

- Jag är själv av den åsikten att det var vårt bästa beslut i livet att flytta hit. Det är roligt att någon har märkt vår iver över att bo här och jag hoppas också andra blir lika peppade som vi och flyttar hit, säger Nina Sointu.

Du kan rösta på den person du vill välja till årets raseborgare till och med den 14.2.2021 klockan 18.

Diskussion om artikeln