Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förbudet mot tillställningar för över tio personer förlängs i Österbotten

Från 2021
Gågatan i centrum av Jakobstad.
Bildtext Österbottningarna ska fortfarande hålla avstånd och se till att inte samlas i stora grupper, meddelar Regionförvaltningsverket.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Förbudet att ordna offentliga tillställningar för över tio personer i Österbotten förlängs. Regionförvaltningsverket säger att läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är särskilt oroande.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fortsätter att begränsa antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till tio personer i Birkalands sjukvårdsdistrikt, Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt och Vasa sjukvårdsdistrikt.

I Mellersta Österbottens (med undantag för Reisjärvi) och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt är deltagarantalet begränsat till tjugo personer.

Enligt RFV är begränsningarna fortsättningsvis nödvändiga för att lugna det epidemiologiska läget. De är i kraft från den 9 februari till den 1 mars.

Man kan fortsättningsvis ordna tillställningar med det tillåtna antalet deltagare men också då måste man under tillställningen följa THL:s och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner. Regionförvaltningsverket rekommenderar starkt att man undviker alla fysiska sammankomster som inte måste ordnas.

Enligt RFV är smittläget särskilt oroväckande i Vasa sjukvårdsdistrikt och Jyväskylä stad.

På fredag förmiddag rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om fjorton nya fall och incidensen kryper uppåt mot 100 per 100 000 invånare.

Diskussion om artikeln