Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländska smittade är med och drar de ansvariga för coronahärden i Ischgl inför rätta: “Får det inga följder kan det hända på nytt”

Från 2021
Uppdaterad 09.02.2021 07:52.
Skidliftar i ett vintrigt landskap.
Bildtext Det idylliska Ischgl var ett av ställena där coronaepidemin startade i Europa.
Bild: Kyryl Gorlov / Alamy/All Over Press

Den österrikiska skidorten Ischgl blev ifjol ökänd som en av de värsta smittohärdarna för coronaviruset i världen. I Österrike vill en konsumentorganisation nu se till att de ansvariga ställs inför rätta.

Då coronaviruset började spridas i Europa för snart ett år sedan spelade den österrikiska skidorten Ischgl en alldeles särskild roll.

Trots att först en bartender och senare flera andra anställda på en bar hade testats positivt för viruset fick verksamheten i flera dagar gå vidare som normalt.

Det här ledde till att Ischgl, känt för sina ”after-ski”-evenemang blev en av de värsta smittohärdarna i Europa.

– Det är mycket viktigt att man kan sätta punkt för den här skandalen och att någon tar på sig ansvaret för det skedda, säger juristen Peter Kolba chef för konsumentorganisationen Verbraucherschutzverein i Wien.

– Får det som hände i Ischgl inga följder ser vi en risk för att nåt liknande kan hända på nytt.

En man med krulligt hår och glasögon sitter bredvid en vit skylt med svart text.
Bildtext Peter Kolba vill att de ansvariga ställs inför rätta - annars kan samma sak hända igen, säger han.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Kaos ledde till ytterligare smittor

Trots att coronan redan hade den lilla alpbyn i sitt grepp valde alltså de lokala myndigheterna att inte stänga ner.

Och när man sent omsider väl gjorde det kom det till kaotiska scener då tusentals skidturister och östeuropeiska gästarbetare i all hast lämnade orten.

En after-ski- bar badar i solsken.
Bildtext After ski-baren Kitzloch i Ischgl höll öppet trots att coronautbrottet uppdagats.
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Bakom kaoset låg en presskonferens den 13 mars där Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz meddelade om att man kommer att sätta orten under karantän.

Då de lokala myndigheterna vid den tidpunkten inte ännu hade infört karantänsbestämmelserna, ledde det här till att största delen av skidturisterna lämnade orten innan bestämmelserna trädde i kraft.

Skidturisterna packades bland annat in i fullproppade bussar och många smittades också under resan bort från Ischgl.

På det här sättet kom coronaviruset att spridas okontrollerat över hela Europa.

Hoppas på förlikning

Förutom att man från konsumentskyddsföreningen redan i ett tidigt skede lämnade in en polisanmälan har man också vidtagit civilrättsliga åtgärder mot republiken Österrike och i förlängningen också de lokala myndigheterna.

Till en första muntlig förhandling kommer det i början av april och samtidigt arbetar Kolba och hans jurister också på en större grupptalan.

Hittills har 6 000 coronasmittade personer, däribland 26 från Finland, varit i kontakt med föreningen och man uppmanar drabbade skidturister att fortsättningsvis ta kontakt med föreningen. På så sätt får man ytterligare tyngd bakom kraven.

Samtidigt hoppas Kolba ändå att man ska kunna undvika långa rättsprocesser och att det i stället ska komma till en förlikning. På den här punkten har man närmat sig förbundskansler Sebastian Kurz med ett öppet brev.

– Vi vill att man från österrikisk sida tar på sig ansvaret, ber om ursäkt och kompenserar de hårt drabbade. Hittills har vi ändå inte fått något svar på vårt brev, säger Kolba.

Han hänvisar till att det också i samband med olyckan i Kaprun år 2000 till slut kom till en förlikning. I Kaprun dog 155 människor då ett bergbanetåg fattade eld inne i en tunnel.

Kolba hoppas i vilket fall som helst att konsumentskyddsföreningens verksamhet ska få de ansvariga att reagera.

– I Österrike försöker man ducka och trassla sig igenom den här skandalen. Jag tror ändå inte att det här kommer att lyckas, då man helt har underskattat hur mycket internationell uppmärksamhet skandalen i Ischgl har fått, säger Peter Kolba.

Diskussion om artikeln