Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland går in för coronavaccinpass – väntas göra det lättare att resa

Från 2021
Uppdaterad 05.02.2021 15:44.
Bild av mobiltelefon med digitalt hälsopass.
Bildtext En mobiltelefon visar ett digitalt hälsointyg. Det digitala vaccinpasset är i praktiken en app i mobilen.

Finland är på väg att ta i bruk ett intyg över att man vaccinerats mot corona, ett så kallat vaccinpass. Social- och hälsovårdsministeriet förbereder frågan som bäst.

EU-länderna har diskuterat ett vaccinpass men ett gemensamt EU-beslut om passet saknas ännu. De flesta EU-länder håller ändå på att förbereda vaccinintyg.

När en större del av befolkningen är vaccinerad kan man till exempel visa upp ett digitalt vaccinpass då man reser.

I Finland är tanken att lägga in vaccinationsuppgifterna i Kanta-systemet. Rent tekniskt kunde man göra det möjligt att få ut uppgifterna ur systemet och använda dem som vaccinationsintyg.

På Mina Kanta-sidorna kan finländarna själva elektroniskt granska sina hälsouppgifter.

Social- och hälsovårdsministeriet säger i ett pressmeddelande att intyget kan synas på mobilskärmen, vara en streckkod eller QR-kod eller en kombination av dem. Intyget skall också kunna skrivas ut på papper.

Hittills dokumenteras vaccinationsuppgifterna på olika sätt men ett elektroniskt pass förutsätter att de registreras på samma sätt av kommuner, samkommuner och sjukvårdsdistrikt.

För tillfället kan de som vaccinerats mot corona få ett specifikt intyg.

Tanken är att passet ska tas i bruk så snabbt som möjligt i Finland. Institutet för hälsa och välfärd THL ansvarar för skötseln av projektet och för tidtabellen.

Innan vaccinationspasset tas i bruk krävs att statsrådet utfärdar en förordning, vilket förbereds som bäst.

Danmark och Sverige i gång med vaccinpassen

Danmark och Sverige berättade den här veckan att man tar i bruk digitala vaccinpass.

Först ut med att önska vaccinpass inom resandet var Grekland. Där planerar man att de som vaccinerats och som har ett intyg kan slippa det obligatoriska coronatestet när de reser in i landet.

Också flygbolagens intresseorganisation IATA understöder användningen av vaccinpass. Finnair uppskattar att vaccinpassen kommer in i bilden i något skede men man har ännu inte slagit fast sin egen ståndpunkt i frågan.

Artikeln kompletterad 5.2. kl 15:41 med Social- och hälsovårdsministeriets uppgifter.