Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Praktiska frågor kring coronavaccinationer väcker oro bland seniorer: "Alla kan inte ta sig till Åbo mässcentrum med bil"

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 10:53.
Färdiga coronavaccin.
Bildtext Arkivbild. Staden borde bli bättre på att informera om de praktiska arrangemangen kring de planerade massvaccinationerna i Åbo mässcentrum, tycker Åbobon Birgitta Grönroos.
Bild: Ville Välimäki / Yle
Äldre vill få tydlig information om coronavaccingeringarna i Åbo mässcentrum - Spela upp på Arenan

Hur ska äldre hemmaboende i Åbo ta sig till Åbo mässcentrum för att vaccinera sig mot coronaviruset? Och kunde staden bli bättre på att informera seniorerna om saken? Det här undrar snart 85-åriga Birgitta Grönroos i Åbo.

Åbo mässcentrum ligger en bit utanför centrum, vilket gör det problematiskt för en del att ta sig dit på ett säkert sätt.

- Alla kan inte ta sig dit med bil, det har man liksom missat, säger Grönroos.

Enligt Birgitta Grönroos borde staden i tid meddela vilken buss som kör till Åbo mässcentrum så att seniorerna i god tid kan planera transporten.

Tidigare erfarenheter

Grönroos säger att hon började fundera på dessa frågor efter de utmaningar hon stötte på själv i höstas då hon tog influensavaccinet – som också det gavs vid Åbo mässcentrum.

Den buss Grönroos skulle ta - buss nummer 100 - gick bara en gång i timmen, så hon kontaktade Föli som hänvisade henne till en annan buss som skulle stanna nära mässcentrum.

- Men det var ändå ganska långt att gå från den närmaste busshållsplatsen till mässcentret. Dessutom ösregnade det så jag var genomvåt då jag kom fram, säger hon.

En man i gul regnrock som sitter i en buss med ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Arkivbild. Buss nummer 100 kör till Åbo mässcentrum - men bara en gång i timmen.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Birgitta Grönroos tycker att det skulle vara bra om en buss körde av och an 4 gånger i timmen till Åbo mässcentrum. Dessutom tycker hon att informationen gällande de praktiska arrangemangen kring vaccinationerna kunde bli mer lättillgänglig och tydlig. Alla seniorer är inte på nätet exempelvis.

- De som inte bor på ett servicehem utan bor hemma har egentligen ingen kanal om inte informationen kommer via tidningen eller radio, säger Grönroos.

Buss nummer 100 kör till Åbo mässcentrum

Vid Åbo stad säger kollektivtrafikchef Sirpa Korte att buss nummer 100 kommer att köra från centrum till Åbo mässcentrum, liksom den också gjorde under influensavaccinperioden. Däremot är det inte troligt att bussen kommer att köra fyra gånger i timmen utan var fyrtionde minut.

- Bussen körde med samma intervall när influensavaccinet gavs och trafiken lockade inte så många passagerare då. Vi anser att det inte behövs tilläggsturer, säger Korte.

Däremot håller Korte med om att staden skulle kunna bli bättre på att informera de berörda grupperna om trafikarrangemangen.

- Jag tror att tidtabellsinformationen också kommer att finnas i tidningar så man kan se den där, och förstås på busshållplatsen. Det är viktigt att man får informationen också på andra platser än nätet, säger Korte.

Framförhållningen kunde bli bättre

Ett annat problem som Birgitta Grönroos vill uppmärksamma är att kallelsen till vaccinationerna kan komma med så kort varsel, att det kan vara svårt för en del att hinna planera sin transport till Åbo mässcentrum. Grönroos nämner ett par personer i sin närhet i 90-årsåldern som fick tid till vaccineringen redan följande dag efter att Åbo stad hade ringt upp dem.

Kollektivtrafikchef Sirpa Korte står i röd jacka framför den gula Fölibussen.
Bildtext Kollektivtrafikchef Sirpa Korte säger att hon ska kontakta Åbo välfärdssektor för att utreda hur man kunde förbättra informationsgången till de grupper som berörs av massvaccinationerna.
Bild: Yle/Marie Söderman

- De hade släktingar som kunde skjutsa dem, så i deras fall löste det sig fint, säger Grönroos.

Men alla är inte så lyckligt lottade att de har släktingar eller bekanta som kan köra dem till vaccinationsstället.

När kollektivtrafikchef Sirpa Korte får höra om problemet med den korta kallelsetiden, säger hon att hon genast ska skicka ett mejl till Åbo välfärdssektor för att utreda det här.

- Jag ska tala om det med välfärdssektorn så att man skulle ha mera tid, säger Korte.

Tidtabellen för när massvaccinationerna kan börja är ännu oklar. Troligtvis sker det vid månadsskiftet eller senare.

Diskussion om artikeln