Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svenska Yle visar dokumentärserien Vaccinkrigarna: "Det var en tidskrävande, svår och utmanande dokumentär att göra"

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 20:20.
Journalisterna Malin Oloffson och Anna Nordbeck står bakom dokumentärserien Vaccinkrigarna.
Bildtext Journalisterna Malin Olofsson och Anna Nordbeck står bakom dokumentärserien Vaccinkrigarna.
Bild: Janne Danielsson / SVT

Svenska Yle visar den omtalade svenska dokumentärserien Vaccinkrigarna. Vi ville visa en heltäckande bild av antivaccinrörelsen, säger journalisten Anna Nordbeck.

Nu visas Vaccinkrigarna också i Yle fem – "Det var en tidskrävande, svår och utmanande dokumentär att göra"

5:37

Dokumentärserien Vaccinkrigarna belyser antivaccinrörelsens framväxt i Norden och granskar hur falsk information sprids inom och av rörelsen.

– Vi vill visa dokumentärer som fördjupar den kunskap vår publik har om världen. Det handlar om ett aktuellt och samhälleligt relevant fenomen, säger Christoffer Forssell, chef för programinköp och samarbeten vid Svenska Yle.

En av förgrundsgestalterna är österbottning

I över 1,5 år har journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson infiltrerat rörelsen hela vägen in till den innersta kärnan av vaccinmotståndet i USA och pratat med människorna bakom kampanjerna.

– Det var en väldigt tidskrävande, svår och utmanande dokumentär att göra, mycket på grund av att vi utgav oss för att vara en del av den rörelse som vi granskade, säger Nordbeck.

De träffar även brittiska Andrew Wakefield, mannen bakom den senare underkända studien som felaktigt kopplade samman autism och MPR-vaccin, och finlandssvenska Linda Karlström från Österbotten som är en aktiv vaccinmotståndare och föreläser även i Sverige.

– Vi visste att det här är en rörelse som frodas i Europa och USA, men i Sverige så pratades det inte så mycket om den. Vi ville granska vaccinmotståndet och vilka krafter som ligger bakom rörelsen här hemma, säger Nordbeck.

Linda Karlström från Kronoby är en ledande gestalt inom antivaccinationsrörelsen i Norden.
Bildtext Linda Karlström från Kronoby är en ledande gestalt inom antivaccinationsrörelsen i Norden och förekommer i dokumentärserien Vaccinkrigarna.
Bild: SVT

För att närma sig antivaccinrörelsens centrala personer avslöjade inte Nordbeck och Olofsson att de är grävande journalister.

I stället utgav de sig för att vara ett vaccinkritiskt filmteam. En metod som flera vaccinationsmotståndare fördömt.

– Antivaccinrörelsens budskap kan få väldigt allvarliga konsekvenser och därför är det viktigt att granska den här typen av rörelser. Men vi märkte snabbt att det är en ljusskygg rörelse där många misstror medier. Hade vi berättat att vi var SVT-journalister, hade vi aldrig kunnat göra den här serien, säger Nordbeck.

Tittarrespons bakom sändningsbeslut

Svenska Yle har tidigare meddelat att dokumentärserien inte visas på våra kanaler. Det bedömdes då att Svenska Yle inte hade möjlighet att satsa de resurser som krävdes för att förhandla fram avtal med de olika rättighetsinnehavarna.

– Efter att många besvikna tittare hört av sig bestämde vi oss ändå för att sätta resurser på att utreda om det trots allt kunde vara möjligt att få till stånd avtalen till ett rimligt pris, säger Christoffer Forssell.

Den tredelade dokumentärserien publiceras på Yle Arenan tisdag 9.2.2021. Avsnitten visas på Yle Fem tisdagar kl. 18.30 med start 16.2.2021.

Mer om ämnet på Yle Arenan