Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nya Putous-stjärnan Dennis Nylund vände det pinsamma till en styrka för sin karaktär Folke Rundqvist

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 10:37.
Dennis Nylund i Efter Nios studio.
Bildtext Dennis Nylunds är aktuell med sin Putous-karaktär Folke Rundqvist.
Bild: Yle/Parad Media

Att leka med språk är naturligt för Dennis Nylund. Han är från en svenskspråkig familj men växte upp i Uleåborg, där alla hans kompisar talade finska. Han har både gjort och sett många språkliga tabbar under sitt liv, och använde dem som inspiration när han skapade sin sketchkaraktär för tv-programmet Putous.

Det var först när Dennis Nylund flyttade till Helsingfors som han på allvar förstod att det finns andra finlandssvenskar, personer med samma utmaningar i finska som han själv hade haft.

Han växte upp med en finlandssvensk pappa och en rikssvensk mamma i det nästan totalt finskspråkiga Uleåborg. Det var inte alltid lätt.

– Jag är van med att byta språk väldigt ofta, men jag har gjort en hel del misstag genom tiderna, säger Dennis Nylund.

Han har därför varit väldigt uppmärksam på hurdana saker som lätt går fel när man talar ett främmande språk. Speciellt hans mamma gjorde en hel del misstag.

– Jag har alltid tyckt att språkfel är intressanta och roliga. En del av Folkes repliker är rakt taget från saker min mamma har sagt.

Dennis Nylunds Putouskataktär Dennis Rundqvist poserar.
Bildtext Folke Rundqvist är Dennis Nylunds discodansande Putouskaraktär.
Bild: (Folke Rundqvists Instagramkonto)Dennis Nylund, Putous, MTV3

Karaktärens namn är också taget från Dennis Nylunds närkrets. Dennis morfar hette Folke.

Breakdansaren Dennis

Att karaktären Folke Rundqvist är danslärare beror på att Dennis Nylund själv har en gedigen bakgrund inom dans. Bland annat vann han världsmästerskap i breakdance 2009.

– Sen hittade jag den här udda discovärlden, och när jag kopplade ihop det här med språket kändes det som att det blev bra.

Breakdance är en väldigt aggressiv form av dans. Tävlingarna kallas för battle, “kamp”. Det krävs alltså mycket kaxighet och show element.

– Man måste bevisa sig hela tiden. Man måste hela tiden vara klar att ta den där battlen och leverera, i alla lägen. Det blev jag trött på. Det är en värld som jag upplevde att inte alltid var helt okej.

Kolla in videon på Dennis Instagramkonto – Dennis är tidigare världsmästare i breakdance. Videon är från 2005.

I det skedet av livet betydde dansen allt för Dennis Nylund. Det var en stor del av hans identitet och något han gjorde allt för att vara bra på. Det gav också möjligheter till upplevelser.

– När jag var lite över 20 år hade jag upplevt ganska stora grejer runtom i världen. Jag hade blivit hyllad och suttit i limousiner.

– Det är saker som de flesta som stannat i Uleåborg i den åldern inte har upplevt. De här sakerna kanske har fått mig att växa på något sätt.

Dansaren blev skådespelare

Dennis Nylund blev ändå trött på machokulturen inom dansen och bestämde sig för att söka till teaterhögskolan.

– När de på inträdesprovet frågade varför jag sökte svarade jag spontant: “Jag vet att jag har så mycket inne i mig, men jag har ingen teknik att få ut det.”

– Jag ville inte att det kommer ut som den kaxiga breikkaren, utan på något annat sätt, säger Dennis Nylund.

Han blev antagen till skolan och kände att det var rätt ställe för honom.

– Det var en skola för mig. Det gav plats för mina idéer och mig kunskap att kunna verbalisera det som finns inuti mig, säger Dennis Nylund.

Fötterna på jorden

Sedan dess har han skådespelat både på teaterscen och i tv-produktioner, men Putous är på sin egen nivå. Programmet är ett av de populäraste i Finland och drar ofta över en miljon tittare till tv-rutan.

Om att går vägen för Dennis Nylund kommer han och hans karaktär att bli väldigt bekanta för det finska folket i vår. Han är ändå övertygad om att offentligheten inte kommer att stiga åt huvudet.

– Jag har haft framgångar tidigare, och i och med att jag har den bakgrunden så tror jag att jag kan hantera intresset och offentligheten bättre nu.

Dessutom har han familjen hemma, där speciellt hans två år gamla flicka håller honom på jorden.

– När jag kommer hem spelar mina framgångar ingen roll, det är bara kontakten i stunden som är viktig. Det är härligt.

Dennis Nylund medverkar i Efter Nio må 8.2.2021 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Rättelse 8.2 2021 kl. 10.30: Rättat i vilken ålder Dennis Nylund nådde framgång som breakdancare.