Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stort behov av nya frivilliga medlare i Egentliga Finland: "Medlingen ger parterna en möjlighet att bearbeta brottet"

Från 2021
Saana Vuoristo och Ines Santonen står bredvid varandra utomhus.
Bildtext Ines Santonen och Saana Vuoristo jobbar vid Egentliga Finlands medlingsbyrå, och hoppas på nya, frivilliga medlare.
Bild: Arash Matin / Yle

Intresset för medlingstjänster ökar i Egentliga Finland och nu behövs fler frivilliga medlare. Medling betyder att parterna i en tvist eller i ett brottmål möts, och försöker komma fram till en förlikning med hjälp av en opartisk medlare.

Under åren 2016 till 2019 ökade antalet medlingar med ungefär 45 procentenheter i landskapet. Orsaken till ökningen är att polisen allt oftare skickar medlingsinitiativ i brottmål till medlingsbyrån.

Polisen skickar alltså ärenden till medling aktivt redan i förundersökningsskedet, när de anser att ärendet skulle lämpa sig för medling. Sedan utreder medlingsbyrån klienternas samtycke till medling i ärendet. En liten andel av initiativen kommer från privatpersoner.

Medlingen är alltid frivillig och parterna kan när som helst avbryta den.

- De vanligaste fallen som vi behandlar är misshandel, olaga hot och skadegörelse. Men vi tar oss också an tvistemål, säger medlingshandledare Ines Santonen vid Egentliga Finlands medlingsbyrå.

Saana Vuoristo och Ines Santonen står bredvid varandra utomhus, med munskydd på.
Bildtext Den som medlar ska vara opartisk, empatisk och äga förmågan att lyssna på parterna, säger Ines Santonen och Saana Vuoristo.
Bild: Arash Matin / Yle

Medlingen är alltid frivillig

Först granskar medlingsbyrån förutsättningarna för en medling. Sedan väljs de frivilliga medlarna, som i sin tur kontaktar parterna och diskuterar med dem först skilt för sig.

- Då går vi igenom vad som har hänt och vilka känslor händelsen har väckt hos parterna och hur den har inverkat på deras liv. Om båda parterna är villiga att träffas, så ordnas medlingen, förklarar Ines Santonen.

I vissa lindrigare brott behövs ingen rättegång, om parterna kommer fram till en gemensam lösning under medlingen. Förlikningen kan också i vissa fall leda till ett lindrigare straff eller att summan för skadestånden fastslås redan i samband med förlikningen.

Men även om åtal väcks trots förlikning, så är medlingen ändå viktig för parterna på ett psykiskt plan, förklarar ledande medlingshandledare Saana Vuoristo. Medlingen kan vara ett sätt att bearbeta ett brott.

- Medlingen kan ge både konkreta resultat och ta hänsyn till den mänskliga aspekten. Medlingen ger parterna chansen att bearbeta händelsen på egna villkor och enligt de premisser som är viktiga för parterna, säger Vuoristo.

Drygt tusen medlingsfall i fjol

I fjol sjönk antalet medlingar en aning på grund av coronanläget. Då färre rörde sig på stan och i barer minskade också behovet av medling av misshandelsfall, som sker på gatan.

- Den minskning vi såg i fjol var väldigt moderat. Även i fjol fick vi drygt tusen initiativ till medling, säger Saana Vuoristo.

"Du ska vara bra på att lyssna på parterna"

Eftersom intresset ökar, så ökar risken för att köerna till medlingsbyrån hopar sig. För tillfället har byrån drygt 120 frivilliga medlare, varav 9 kan medla på svenska. Medlingsbyrån utbildar därför nya medlare regelbundet.

- Vem som helst kan söka sig till utbildningen. Medlingsbyrån väljer ut ett antal som lämpar sig till utbildningen med hjälp av intervjuer och annan bakgrundsinformation. Medlaren själv kan inte ha brottslig bakgrund, det egna livet måste vara i balans och man borde ha tid att medla minst 5 fall per år. En utbildning inom socialt arbete eller pedagogik kan vara till nytta, men är inget krav. Det är viktigt med god social kompetens, säger Ines Santonen.

Enligt Saana Vuoristo är det också viktigt att den som medlar är bra på att kommunicera.

- Det är viktigt att man kan lyssna, är empatisk och att man har en känsla för situationen. Mötet är den viktigaste delen av medlingen och medlaren ska vara opartisk och möjliggöra diskussionen mellan parterna, konstaterar Vuoristo.

Nästa kurs för frivilliga ordnas på våren. Den som är intresserad av att utbilda sig till frivillig medlare kan anmäla sig till Egentliga Finlands medlingsbyrå fram till den 19 februari.

Fasaden på en orange stenbyggnad.
Bildtext Egentliga Finlands medlingsbyrå finns på Allégatan i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln