Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fredrik Lång får Tollanderska priset: “Vill egentligen inte tävla i litteratur”

Från 2021
Uppdaterad 06.02.2021 12:24.
En äldre man vid en bokhylla.
Bildtext Fredrik Långs litterära produktion består av närmare 30 verk.
Bild: Niklas Sandström

Författaren och filosofie doktorn Fredrik Lång får Tollanderska priset på 40 000 euro för sin bok Geosofi eller Bilder på en utställning. Han är en av våra bästa författare och har ett strindbergskt mod, säger Långs förläggare Tapani Ritamäki på Förlaget M.

Fredrik Lång avböjer en intervju för Svenska Yle med hänvisning till att han “föredrar det skrivna ordet”. Vi vänder oss därför till hans förläggare och nära vän Tapani Ritamäki på Förlaget M för en kommentar kring hans författarskap och betydelsen av priset.

– Jag tycker att han är en våra bästa författare. Betydelsen av priset är stor och summan är också stor. Han får ju det för hela sin produktion.

Vi står utanför Ritamäkis hus i Esbo framför ett ståtligt lärkträd. Ritamäki blickar uppåt och berättar att Fredrik Lång för ett antal år sedan klättrade högst upp med en motorsåg för att hugga av toppen av en enorm björk som stod intill.

– Sådan är Fredrik Lång. Han är modig både privat men också i sin litteratur. Och han har skrivit så många böcker i så många olika genrer att man blir nästan matt när man tänker på det.

Långs litterära produktion består av närmare 30 verk i form av idéromaner, essäer, aforismer, filosofiska verk och till och med deckare.

Skriver för barnbarnen

I Geosofi eller Bilder på en utställning skriver Lång att det är en bok han egentligen har skrivit på i hela sitt liv. Den föregås av boken Ansiktet i månen från 2016.

Den alternativa titeln Bilder på en utställning anspelar på den ryska kompositören Modest Musorgskijs pianosvit Tavlor på en utställning från 1874. Lång skriver fram en utställning där han går från rum till rum, tittar in i olika epokers viktigaste idéer, och blandar dem med personliga anekdoter.

Lång, som i boken kallar sig för “fafa”, riktar boken till sina barnbarn för att de ska förstå vad han har sysslat med i sitt liv.

Grundtanken i boken är att undersöka hur och varför en kapitalistisk anda uppstod just i norra Europa och hur den protestantiska versus katolska religionen har inverkat på det här. Han drar en linje genom kontinenten, mellan nord och syd.

– Egentligen är boken en global resa i och med att Lång också gör exkursioner till både USA och Ryssland.

Tapani Ritamäki, förläggare på Förlaget
Bildtext Tapani Ritamäki är Fredrik Långs förläggare och vän.
Bild: Sofie Gammals / Yle

Lång hör till “blottarna”

Inom den finlandssvenska litteraturen hör Fredrik Lång till de så kallade "blottarna", hävdar Ritamäki. Till dem räknas också förgrundsgestalterna Märta och Henrik Tikkanen samt Christer Kihlman.

– Fredrik Lång kommer ganska nära. Han skriver väldigt mycket om familj, svårigheter i äktenskapet och mannens utsatthet i familjen. De är ett slags tragiska komedier. Jag tror att han använder humorn som en mask för att kunna skildra allvarliga saker.

Ritamäki undrar ibland hur Lång vågar skriva så blottande och tycker att mycket känns som direkt taget ur hans liv.

– Han har nog ett strindbergskt mod och jag måste också berömma hans fru som står ut med det här. Hon kunde ju skriva böcker själv också, då skulle vi garanterat ha ytterligare ett paret Tikkanen.

Lång är doktor i filosofi och disputerade 1986 med avhandlingen Det industrialiserade medvetandet: Arbete och rationalitet från Platon till Nietzsche.

– Han kunde lika väl ha blivit professor i filosofi och det ser man också i hans aforismer. De är väldigt genomtänkta, liksom också hans produktion i allmänhet. Humor är en väldigt svår genre, det blir pinsamt om du träffar fel. Det gör inte Fredrik Lång.

En äldre man.
Bildtext Fredrik Lång är doktor i filosofi.
Bild: Niklas Sandström

Lång har belönats med flera priser också tidigare, bland annat Statens litteraturpris 1985 för Sommaren med Sue och Finlandiapriset 2002.

Vilka pris kan Fredrik Lång ännu få?

– Han vill ju inte delta i Finlandia, därför kan han inte få det längre. Han vill inte delta i tävlingar eftersom man egentligen inte kan tävla i litteratur. Därför har han motsatt sig att hans böcker skickas till Finlandia- eller Runebergspristävlingarna.

– Nordiska rådets litterära pris har han däremot inget emot, där kan han delta. Han kan också få Nobelpriset, säger Ritamäki med ett snett leende.

Ritamäki tillägger att Lång inte skriver för att få pris.

– Som andra riktigt bra författare skriver han för andra sakers skull, för att komma underfund med livet, sig själv, sin familj och sin fru.

Fredrik Lång avböjde en intervju för Svenska Yle och han ställer till exempel inte upp på bokmässor, och överlag ger han väldigt sällan intervjuer. I den här tiden av uppmärksamhetsbegär sticker det ut.

Hur ser du som hans förläggare och representant för Förlaget på det här?

– Jag förstår honom väl, han är en skrivande människa som vill tala via sina böcker. Det är ganska vanligt att många författare tycker att det stora kastet från att skriva i ensamhet till att tala inför en stor publik är jobbigt. Fredrik Lång föredrar att sitta hemma och skriva. Han håller redan på med nästa bok.

Läs också Sebastian Bergholms recension av Geosofi eller Bilder på en utställning.

Diskussion om artikeln