Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny simhall men också hotellkomplex och nöjescentrum i Lojo – planerna för stranden i Aurlax är stora och vidlyftiga

Från 2021
Två barn simmar i en simhall.
Bildtext Simbassänger med en totalyta på 650 kvadratmeter eller 1 050 kvadratmeter? Bland annat det ska beslutsfattare i Lojo fundera vidare på. Bildsättningsbild.
Bild: Vadim Demianovich/ Mostphotos

Simhallen i Lojo, Neidonkeidas, är i behov av en totalrenovering. Alternativet är att bygga en helt ny simhall. Det är vad entreprenörerna vill och föreslår.

Simhallen vid Lojåsen i Lojo börjar ha många år på nacken.

Den byggdes på 1970-talet och utvidgningen, som gjorde att simhallen Neidonkeidas kändes som en lyxig badanläggning för oss västnylänningar, gjordes faktiskt i slutet på 1990-talet.

Åren har gått och satt sina spår. Planen är att totalrenovera eller eventuellt bygga nytt.

Lojo stad har låtit några företag med kunskap inom byggande och stadsplanering göra upp preliminära planer med olika alternativ.

De här planerna presenterades i början av februari (4.2) på ett distansmöte som var öppet för stadens invånare och andra intresserade.

Nöjescentrum med hotell och spa i Aurlax?

Föga överraskande var det alternativet att bygga ny simhall som lyftes fram som den bästa planen.

I stället för att totalrenovera eller bygga nytt på samma tomt där nuvarande simhall finns lyftes ett nytt område fram, nämligen stranden i Aurlax i centrum av Lojo.

Aurlax småbåtshamn i Lojo.
Bildtext Småbåtshamnen i Aurlax skulle passa in i planerna med en badanläggning och ett hotellkomplex. Sjön kunde också locka till olika vattensporter och varför inte utomhusbad, föreslår entreprenör som gjort upp planen för ny simhall i Aurlax.
Bild: Yle/Petra Thilman

Förutom en ny simhall kunde området utvecklas vidare till ett nöjescentrum med hotell, restauranger och barer, flera biografsalonger, äventyrspark och en hel del andra aktiviteter.

De här skulle då finansieras och drivas av privata aktörer och företag.

Stadsfullmäktiges ordförande Joona Räsänen (SDP) poängterade flera gånger att inga beslut är fattade. Nu sonderar man olika alternativ.

Ny simhall för 20 miljoner, totalrenovering för drygt 17 miljoner

Men hur ser de olika alternativen ut?

Anitta Nuutinen på företaget Ramboll hade gjort tre kostnadskalkyler; en för vad en totalrenovering av nuvarande simhall Neidonkeidas förväntas bli att kosta, en för en ny simhall på samma tomt där Neidonkeidas finns och en tredje kalkyl för en ny simhall i Aurlax.

En totalrenovering av Neidonkeidas, med befintliga simbassänger på totalt 650 kvadratmeter, beräknas kosta 17,2 miljoner euro.

Då skulle också bowlinghallen få nya maskiner, men banorna skulle inte förnyas.

En ny simhall på samma område, med exakt samma yta och lika stora simbassänger plus en bowlinghall beräknas kosta 18,3 miljoner euro.

Av den summan skulle bowlinghallen sluka cirka 1,5 miljoner.

Bowlingklot och bowlingkäglor
Bildtext Det finns olika planer för bowlinghall i kombination med simhall i Lojo.
Bild: Yle/Stefan Härus

En ny simhall i Aurlax, med simbassänger som tillsammans skulle ha en yta på 1 050 kvadratmeter skulle enligt Rambolls beräkningar kosta kring 20 miljoner euro.

I den här hallen skulle det inte finnas någon bowlinghall.

Entreprenör tror att nöjescentrum i Lojo kunde locka 800 000 besökare per år

En bowlinghall kunde i stället byggas av en privat investerare, i samband med allt annat som kunde planeras och byggas i Aurlax.

För i samband med simhallen i Aurlax kunde området planeras till ett nöjes- och motionscentrum med hotell, restauranger, en biograf med fem salonger, ett wellnesscenter och kanske också escape room, eller rymningsspel där det gäller att med hjälp av ledtrådar ta sig ut från ett rum där ett gäng deltagare är inlåsta.

En gräsand på isen vid Aurlax badstrand
Bildtext Tillsvidare är den här gräsanden enda badankan vintertid i Aurlax. Jo, det stämmer, bilden är tagen i Aurlax i Lojo.
Bild: Yle/Veronica Montén

- En ny, vacker byggnad är nog bättre än en ful badstrand, eller hur, frågar Kari Järvenpää retoriskt efter att ha presenterat sin vision av hur Aurlax kunde se ut i framtiden.

Kari Järvenpää är verkställande direktör för Finesco Capital, ett företag som sysslar med bland annat stadsplanering och fastighetsutveckling.

Järvenpää tror att Aurlax med simhall och nöjescentrum kunde locka mellan 600 000 och 800 000 besökare per år, varav simhallen skulle fånga upp cirka 350 000 besökare.

Järvenpää säger att en totalrenovering av nuvarande simhall blir nästan lika dyr men inte lika bra som en ny simhall.

Bostäder till Lojoåsen

Det område där nuvarande simhall finns skulle inte bli oanvänt. Där kunde man bygga bostäder.

De här planerna presenterades på det allmänna distansmöte som Lojo stad ordnade i början av februari.

Före man kan börja bygga flervåningshus och andra bostäder behövs en planändring, men det torde gå ganska smidigt, enligt entreprenörerna som presenterade simhallsplanerna.

Bostadsprojektet på Lojoåsen kunde alltså komma igång redan 2024.

Också där som yrkesutbildaren Luksia finns, kommer det småningom att finnas rum för nya bostäder.

Luksia bygger nytt och renoverar på sitt skolområde och då kommer en del av området där den så kallade metallhallen står att bli obehövlig för skolan.

Där kunde till exempel byggas flervåningshus med sjöutsikt. Också här behövs en planändring.

Vid renovering blir Lojoborna utan simhall för lång tid

Men tillbaka till simhallen och allt annat som kunde tänkas finnas i Aurlax redan om fyra år.

Så är det nämligen. Kari Järvenpää på Finesco Capital tror att den nya simhallen kan stå färdig 2025.

Ett flygfoto över Aurlax i Lojo. Ett område har märkts ut. Där finns en plan på simhall, hotell med mera.
Bildtext Det är det röda området som kunde bilda Lojos nya nöjes- och aktivitetscentrum med simhall, hotell, restauranger, bowlinghall, biografsalonger, med mera.
Bild: Privat

Under den tid som den nya simhallen byggs får Lojoborna och andra besökare simma och plaska i den gamla simhallen utan att det blir några avbrott.

För om Neidonkeidas ska renoveras, måste simhallen stänga för minst ett år, kanske ett och ett halvt, säger Kari Järvenpää.

Men, som redan nämnt, det här är enbart planer och några olika alternativ som politikerna i Lojo nu får fundera vidare på.

Diskussion om artikeln