Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockey-VM:s matchprogram spikat – Finlands möjliga gruppfinal spelas vid lunchtid i juni

Från 2021
Finlands förbundskapten Jukka Jalonen förhandlar med domarna i den ryska EHT-turneringen som spelades före jul.
Bildtext Finlands förbundskapten Jukka Jalonen förhandlar med domarna i den ryska EHT-turneringen som spelades före jul.
Bild: Sergei Savostyanov/TASS All Over Press

Det blir ett sent hockey-VM i år. Herrarnas mästerskap börjar först den 21 maj och avslutas den 6 juni. Finland spelar sju gruppspelsmatcher och tre eventuella slutspelsmatcher. Lagets första match spelas den 22 maj mot USA.

Nu är matchprogrammet för årets hockey-VM spikat, meddelar det internationella förbundet IIHF. Turneringen inleds med gruppspelsmatcherna Ryssland–Tjeckien och Tyskland–Italien.

Finlands premiär äger rum på turneringens andra dag. Den 22 maj ställs Finland inför en tuff utmaning då USA står för motståndet. Därefter väntar på pappret lättare matcher.

Det är mycket möjligt att gruppsegern står på spel i Finlands sista gruppspelsmatch som spelas mot Kanada. Den börjar tisdagen den 1 juni klockan 12.15.

Grupperna

Det var tänkt att Belarus och Lettland skulle dela på arrangemanget, men Belarus fråntogs nyligen värdskapet. Därför spelas samtliga matcher i Lettlands huvudstad Riga.

Finland spelar i Grupp B och spelar sina gruppspelsmatcher i turneringens huvudarena, där KHL-laget Dinamo Riga till vardags håller hus. Matcherna i Grupp A spelas i en inomhusarena som inför VM förvandlas till en hockeyarena.

I år finns goda förutsättningar för NHL-förstärkningar och ett profilstarkt blåvitt lag. Den sista omgången i NHL-grundserien spelas nämligen den 10 maj, även om uppskjutna matcher riskerar att flytta fram slutomgången.

Finlands och slutspelets schema:

Lördagen den 22 maj klockan 16.15:
Finland–USA

Söndagen den 23 maj klockan 16.15:
Kazakstan–Finland

Tisdagen den 25 maj klockan 20.15:
Finland–Norge

Torsdagen den 27 maj klockan 20.15:
Finland–Italien

Lördagen den 29 maj klockan 20.15:
Tyskland–Finland

Söndagen den 30 maj klockan 20.15:
Finland–Lettland

Tisdagen den 1 juni klockan 12.15:
Finland–Kanada

Torsdagen den 3 juni:
Kvartsfinaler (16.15, 20.15)

Lördagen den 5 juni:
Semifinaler (14.15, 18.15)

Söndagen den 6 juni:
Final (20.15) och bronsmatch (15.15)

Diskussion om artikeln