Att sticka isländska tröjor är vinterns stora trend – Åbobon Ida Petersson har stickat 17 tröjor sedan september
För bara ett år sedan hade Åbobon Ida Petersson endast stickat några enstaka sockor – i dag stickar hon tröjor på löpande band. Sedan september har hon hunnit med hela 17 tröjor, och nu håller hon på med tröja nummer 18.

Att sticka isländska tröjor är vinterns trend
– Jag såg en vacker tröja på Instagram och tänkte direkt att en sådan måste jag ha. Det var en tröja med isländskt mönster. Jag tänkte att det var för svårt för mig, jag hade aldrig stickat mönsterstickning. Men så i september så testade jag i alla fall, och så fick jag tröjan färdig på drygt en vecka, säger Petersson.
Och hon är inte den enda. Att sticka tröjor är väldigt populärt just nu, och det syns både på sociala medier och i garnaffärernas hyllor.
Ann-Louise Robertsén äger en handarbetsaffär i Pargas centrum sedan 33 år tillbaka, och även hon har märkt av stickningstrenden. Hon har också sett att det är för tröjor som intresset har ökat.
– Tidigare var det kanske en i månaden som ville sticka tröja, nu är det 2–3 varje dag. Jag har säkert 50 kunder som vill sticka Strömsö-tröjan just nu. Det blev nästan lite panik. Jag tänkte "oj, har jag garn till det här". Jag har runt 30 000 garnnystan, men när man stickar tröjor går det åt massa garn.
Isländskt garn extra populärt
Petersson använder sig av det mycket populära isländska garnet Lettlopi när hon stickar, eftersom det är det som ofta rekommenderas för isländska tröjor. Garnet tillverkas endast på Island, och är just nu slut hos de flesta återförsäljarna i Åbo på grund av det stora intresset för isländska tröjor.
– Isländskt garn är väldigt trevligt att sticka med. Det är lite ojämt, så det är inte så farligt om maskorna blir ojämna. När man sedan blötlägger tröjan efteråt så blir resultatet alldeles slätt. Det är skönt för mig som inte orkar sticka så noggrant, jag har till exempel aldrig orkat sticka en provlapp, säger Petersson.
Även Robertsén säger att hon har märkt att intresset för det isländska garnet har ökat märkbart.
– Många vill använda isländskt garn eftersom det har täckhåren kvar och därför håller vatten. Vanligt ylle drar åt sig vatten, men om man stickar tröjan med isländskt garn så kan man ha på sig den i alla väder.
När Petersson började sticka isländska tröjor i höstas var det fortfarande lätt att få tag på garn. Det var bara enstaka färger som ibland var slut. Nu ser situationen annorlunda ut.
– Jag skulle sticka en tröja åt min dotter för någon månad sedan, och märkte då att garnet var slut överallt! Hittills har jag lyckats hitta alla färger jag behöver i olika webbshoppar på nätet, men nu kanske det snart blir att köpa enstaka garnnystan från olika butiker.
På Facebook finns det särskilda grupper för islandströjor med flera tusen medlemmar. Där tipsas det fort om någon butik har fyllt på sina garnlager.
– Sedan tar det slut direkt, säger Petersson.
Petersson stickar själv helst tröjor i det så kallade Riddari-mönstret. Hon säger att många är rädda för mönsterstickning, och tror att det ska vara väldigt svårt, men hon tycker att det är just mönstret som är det roliga med att sticka islandströjorna.
– Jag tycker det är ganska tråkigt att sticka ärmarna, eftersom det är två likadana bitar i samma färg, det blir enformigt. Det är mönstret som är det roliga, man ska bara ta det en rad i taget så går det hur bra som helst.
Att sticka egna islandströjor är billigare än att beställa dem, och dessutom kan det vara avkopplande att sitta och sticka. Men vad gör man egentligen med 18 tröjor?
– Jag har gett bort ganska många i julklapp och födelsedagspresent, och så har jag stickat åt mig själv och mina barn. Och sen har jag tagit emot några beställningar. Så dom går nog åt, jag har lite kö nu, säger Petersson med ett skratt.
Coronapandemin och sociala medier ligger bakom trenden
Robertsén tror att det är coronapandemin som har lett till att intresset för stickning har ökat.
– Nu i coronatider så ordnas ju inga kurser eller hobbyer, men sticka kan man bra göra hemma.
Petersson håller med, och hon tror att också sociala medier är en faktor som spelar in.
– Jag tror att många inspireras av sociala medier, det sprids ganska mycket via Instagram och i Facebook-grupper. Jag brukar själv söka på olika hashtaggar på Instagram för att hitta fina mönster och få inspiration.
Peterssons bästa tips om man vill börja sticka är att helt enkelt ta ett steg i taget, och inte titta på hela mönstret samtidigt, eftersom man då bara blir stressad. All information man behöver för att lyckas finns på internet.
– Allt jag har lärt mig har jag lärt mig via Youtube och stickningsbloggar. Om man undrar någonting är det bara att kolla upp det, allt finns på nätet. Och ta det lugnt, det är inte så svårt som det verkar.