Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina uppmanar Finlands regering att besöka Xinjiang efter statsminister Marins kritik

Från 2021
Uppdaterad 06.02.2021 09:13.
Taggtråd i förgrunden och Kinas flagga i bakgrunden.
Bildtext Flera rapporter har redogjort för systematiska övergrepp på uigurer i så kallade omskolningsläger i Xinjiang.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att statsminister Sanna Marin kritiserade Kina för människoföraktande politik har Kinas utrikesministerium uppmanat Marin och Finlands övriga ministrar att komma till Xinjiang för att själva bilda sig en uppfattning.

Det var på onsdag som statsminister Sanna Marin delade en artikel om övergrepp på uigurerna i Kina på Twitter. Helsingin Sanomats artikel byggde på uppgifter från BBC, och Marin skrev att omvärlden inte får blunda för Kinas förtryck för att gynna handel.

Helsingin Sanomats utrikesredaktör Pekka Mykkänen påpekade i sin analys på torsdag att statsminister Marins kritik mot Kina är sällsynt hård för en finländsk statsminister.

På fredag kom det svar på tal från Kina, då Yles korrespondent i Asien, Kirsi Crowley, deltog i det kinesiska utrikesministeriets dagliga presskonferens.

– Vi har sagt flera gånger vad Kina anser om BBC:s falska, orättvisa och ansvarslösa rapport om Xinjiang. Vi hoppas att en finländsk part kan skilja på sant och falskt och inte tror på lögner, svarade ministeriets Wang Wenbin på Crowleys fråga om hur Kina svarar på Marins inlägg om uigurernas mänskliga rättigheter.

Ministeriets representant uppmanade också statsminister Sanna Marin och övriga medlemmar i den finländska regeringen att själva besöka Xinjiang.

Niinistö till HS: Finland har i åratal tagit upp uigurernas människorättssituation direkt med Kina

President Sauli Niinistö skickade under fredagen bud till tidningen Helsingin Sanomat, där han poängterade att Finland konsekvent tagit upp uigurernas oroade situation direkt med Kina.

"Vi har diskuterat specifikt med Kina. Under mitt statsbesök i Peking i januari 2019 förde president Xi Jinping och jag en lång, över en timmes disksussion om just det här ämnet", skriver Niinistö i sitt meddelande.

Han skrev också att liknande diskussioner först på både tjänstemanna- och ministernivå med kineserna.

Enligt Niinistö har Finland konsekvent framhållit uigurernas sak såväl inom EU, som inom FN.

Uppdaterad kl. 9.12 med president Sauli Niinistös kommentar

Diskussion om artikeln