Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rumänsk baby dog i samband med att han döptes – nu kräver många att dopritualen ändras

Från 2021
Uppdaterad 06.02.2021 12:07.
Flera män som är klädda i prästkåpor. Två spädbarn doppas i en stor bassäng under ett dop i Georgien.
Bildtext Den här bilden togs i samband med ett ortodoxt dop i Georgiens huvudstad Tbilisi i Georgien, där man följer samma doptradition som i Rumänien.
Bild: EPA/All Over Press

Den ortodoxa kyrkan i Rumänien möter nu kritik för sin dopceremoni där hela babyn sänks i dopvattnet tre gånger. En sex veckor gammal pojke drabbades av hjärtstillestånd i samband med sitt dop i måndags. Han dog på sjukhuset några timmar senare.

Tragedin inträffade i staden Suceava i nordöstra Rumänien, nära gränsen mot Ukraina. Den lilla pojkens hjärta stannade i samband med dopceremonin och läkarna kunde inte rädda hans liv, skriver bland annat Orthodox Times.

Dödsfallet har lett till en brottsutredning mot dopprästen och han misstänks för dödsvållande, skriver den rumänska tidningen Adevarul.

Pojkens hjärta ska ha stannat genast efter att prästen hade sänkt honom i vigvattnet för tredje gången. Han gavs första hjälpen redan i kyrkan och fördes sedan till det lokala sjukhuset där han dog. I samband med obduktionen kunde man konstatera att han fått en hel del vatten i sina lungor.

Enligt Orthodox Times hade 60 000 människor redan på fredag morgon undertecknat en namnlista där man kräver att den rumänsk-ortodoxa kyrkan förändrar sin dopritual så att den blir säkrare för spädbarnen.

Över 80 procent av rumänerna tillhör den rumänsk-ortodoxa kyrkan.

Vasile Bănescu, som är talesman för den ortodoxa kyrkan i Rumänien, säger att ceremonin eventuellt kunde ändras så att prästen bara häller litet vatten på barnets panna.

Enligt nyhetsbyrån AFP har ärkebiskop Teodosie kommenterat kraven med att dopritualen kommer att kvarstå i sin nuvarande form. Han beskrivs som ledare för den rumänska kyrkans mer konservativa falang och dopfrågan ser nu ut att ha orsakat en konflikt inom den ortodoxa kyrkan i Rumänien.

Källor: AFP, Orthodox Times, BBC, Adevarul, Yle

Diskussion om artikeln