Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Missade pallen med två tiondelar – formstark Ilkka Herola fick ge sig i spurten mot tre tuffa tyskar

Från 2021
Ilkka Herola åker skidor i ensamt majestät.
Bildtext Segerstriden i världscuptävlingen i Klingenthal blev en kamp mellan Tyskland och Ilkka Herola.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Ilkka Herola befäster sin position som ett av Finlands hetaste medaljhopp i skid-VM i Oberstdorf senare denna månad. I världscuptävlingen i Klingenthal var Herola snabbast av alla i spåret, men fick i kampen om pallplatserna ge sig mot en stenhård tysk trio.

Förra tävlingshelgen var Ilkka Herolas placeringar i världscupen i nordisk kombination fyra, trea och tvåa.

I Klingenthal korsade Herola mållinjen som en del av tätkvartetten för fjärde tävlingen i rad, men finländaren fick nöja sig med en fjärde plats.

Ännu med drygt en kilometer kvar hade Herola alla chanser att rentav ta hem en världscupseger. Extra imponerande med tanke på att han inte lyckades fullt ut i backmomentet, utan gav sig ut i spåret som 16:e man. Ett hopp på 129,5 meter gjorde att finländaren hade 1 minut och 23 sekunder upp till ledning inför skidmomentet.

– Inget hundraprocentigt hopp. Helt okej. Ett hyfsat läge att ge sig ut i skidspåret, sade Herola i skidförbundets intervju.

Ilkka Herola flyger vågrätt genom luften i ett backhopp.
Bildtext Trots att fullträffen i backen uteblev kämpade Ilkka Herola om segern.
Bild: EPA

På den 10 kilometer långa skidsträckan var Herola sedan snabbast av alla, och efter imponerande åkning hann han snabbt i kapp täten. I väntan på slutspurten stod det klart att kampen om pallplatser skulle stå mellan Ilkka Herola och fyra åkare från Tyskland.

Vinzenz Geiger ryckte i sista uppförsbacken och tog hand om segern med några sekunders marginal. Bakom ettan kom Herola in på upploppet sida vid sida med tyska duon Fabian Riessle och Eric Frenzel.

När det gällde att ta de avgörande skären hakade Herola fast i Frenzel, tappade rytmen, och fick ge sig i slutstriden. Riessle blev tvåa, Frenzel trea, och Herola fyra. Finländaren var bara två tiondelar från tredje raka pallplatsen, och 3,8 sekunder efter ettan Geiger, som tog karriärens sjunde världscupseger.

– Jag gjorde mitt val av spår på upploppet och bakom kom Frenzel och körde på mina stavar. Dit for den spurten, men så är det ibland. Sett till insatserna ändå en rätt bra dag, sammanfattade Herola efteråt.

Riiber laddar redan för VM

Den tyska helhetsinsatsen med fem åkare bland de åtta bästa var alldeles strålande, och en massiv stormvarning för de övriga nationerna inför de kommande VM-tävlingarna – som dessutom ordnas på tysk mark. Till saken hör ändå att norrmannen Jarl Magnus Rieber som leder världscupen totalt inte deltar i Klingenthal, utan redan inlett sina VM-förebedelser utanför tävlingsspåren.

Eero Hirvonen plockade också världscuppoäng när han åkte i mål på 23:e plats. Arttu Mäkiaho blev 47:a. Duon tappade chansen till bättre placeringar när de misslyckades i backmomentet.

Redan i morgon får Ilkka Herola chansen till revansch på sina tyska rivaler. Söndagens tävling med ett hopp i stora backen och en mil i skidspåret startar klockan 10.30.

Resultat, nordisk kombination, Klingenthal:

1. Vinzenz Geiger Tyskland 24.59,6
2. Fabian Riessle Tyskland +3,5 sekunder
3. Eric Frenzel Tyskland +3,6
4. Ilkka Herola Finland +3,8
5. Johannes Rydzek Tyskland +5,8
6. Akito Watabe Japan +6,4
7. Laurent Muhlethaler Frankrike +28,7
8. Terence Weber Tyskland +29,1
9. Ryota Yamamoto Japan +44,7
10. Johannes Lamparter Österrike +49,5
...
23. Eero Hirvonen +1.56,4
47. Arttu Mäkiaho +5.39,4.

Världscupen totalt efter 16/23 tävlingar: 1. Jarl Magnus Riiber Norge 940, 2. Geiger 654, 3. Watabe 568, 4. Riessle 553, 5. Herola 530, 6. Frenzel 524 ... 16. Hirvonen 171 ... 42. Perttu Reponen 15.

Diskussion om artikeln