Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden anser att Trump inte borde få tillgång till hemligstämplad information

Från 2021
Gråhårig man i kostym och munskydd vinkar åt kameran. President Joe Biden utanför Vita huset den 5 februari 2021, på väg till Wilmington i Delaware.
Bildtext President Joe Biden anser att Donald Trump kan försäga sig om han får hemligstämplad information.

USA:s president Joe Biden anser att hans föregångare Donald Trump inte borde få säkerhets- och underrättelserapporter.

Biden motiverade sin åsikt med Trumps oberäkneliga beteende. I en intervju för tv-kanalen CBS sade han vidare att Trump inte behöver rapporterna.

– Vad finns det för nytta med att ge honom den informationen? Vad har han för inflytande överhuvudtaget, utöver att han kan avslöja något av misstag? frågade Biden.

Biden kopplade inte sin åsikt om hemligstämplad information till stormningen av kongressbyggnaden den 6 januari, utan han hänvisade till Trumps nyckfulla beteende utanför stormningen.

I den kommande riksrättsprocessen i senaten står Trump åtalad för uppvigling till uppror i samband med intrånget i Capitolium.

Trump hävdade efter presidentvalet i november, trots överväldigande bevis om motsatsen, att han egentligen vunnit valet. Trump ifrågasatte också underrättelseinformation om rysk inblandning i presidentvalet 2016.

Tidigare presidenter brukar få en del säkerhets- och underrättelserapporter även efter att de lämnat Vita huset. Trumps kritiker anser att Trump skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk om han får hemligstämplad information.

Det är helt upp till den sittande presidenten att besluta om utdelning av underrättelserapporter till föregångare.

Källor: CBS, Reuters, AFP, AP