Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuppmakarna i Myanmar stänger internet – försöker stoppa organiserade protester

Från 2021
Kastrullprotest mot kuppmakare - Spela upp på Arenan

Militärjuntan i Myanmar stängde tillgången till internet på lördagen i ett försök att förhindra att oppositionella organiserar demonstrationer mot de nya makthavarna.

Tidigare stoppades sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram.

Människorna tog dock till VPN-uppkopplingar som döljer vilket land användaren befinner sig i och kunde därmed fortsätta kommunicera.

Den allmänna nedstängningen av internet gör det ändå betydligt svårare för aktivister att koordinera protester. Samtidigt försvårar det befolkningens möjligheter att få oberoende information.

Demonstranter håller upp tre fingrar i luften.
Bildtext Demonstranter i Myanmar använder en gest med tre fingrar i luften som protestsymbol. Gesten är tagen från roman- och filmserien The Hunger Games.
Bild: AFP/Lehtikuva/Ye Aung Thu

Protesterna mot de militära kuppmakarna fortsatte på lördagen och demonstranter krävde att de fängslade politikerna med regeringschefen Aung San Suu Kyi i spetsen ska friges.

– Ner med militärdiktaturen, skanderade unga demonstranter i landets största stad Rangoon och höll upp tre fingrar som protest.

Militären tog makten i måndags och hävdade att parlamentsvalet i november var ett fuskval. Suu Kyis parti vann då stort över militärens stödparti.

– De respekterar inte folkets röster. De bedrar landet, sa en av demonstranterna i Rangoon till nyhetsbyrån AFP.

– Vår revolution börjar i dag.

Två händer håller upp ett fotografi av den myanmariska kuppmakaren general Min Aung Hlaing. Bilden är överkryssad med rött.
Bildtext Demonstranter bar på överkryssade porträtt på kuppmakaren general Min Aung Hlaing.
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

Under kvällen och natten protesterade folk genom att banka på kastruller och kastrullock.

Många använde också föremål och kläder i rött, som är signaturfärg för den fängslade Aung San Suu Kyis parti NLD.

Suu Kyi har inte setts i offentligheten sedan hon fördes bort i måndags.

Militärjuntan med överbefälhavaren Min Aung Hlaing i spetsen har utlyst ett års undantagstillstånd och lovat överlåta makten till en civil regering efter ett nytt parlamentsval.

Någon tidsplan har dock inte lagts fram.

General Min Aung Hlaing är belagd med sanktioner av USA som anklagar honom för att ha gett order om etnisk rensning och folkmord på den muslimska rohingyaminoriteten.

Vad är det som händer i Myanmar och varför? Vi förklarar läget i fyra punkter - Spela upp på Arenan