Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Arbetet med Nord Stream 2 fortsätter: Ryskt fartyg lägger rör på danskt vatten

Från 2021
Ett ryskt fartyg läger ner gasledningar på havsbottnen i Östersjln norr om Tyskland.
Bildtext Gasledningen är planerad att bli 1 340 kilometer lång.
Bild: Jens Köhler / EPA

Det ryska fartyget Fortuna har fortsatt arbetet med att lägga den sista delen av den omstridda gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Arbetet sker för tillfället på danskt vatten, och nu återstår endast ungefär 160 kilometer av ledningen.

Fartyget utförde förberedande arbete i området i slutet av januari, och nu har alltså arbetet med att lägga ledningen återupptagits.

På en dag beräknas Fortuna kunna lägga 400 meter rör, förutsatt att det inte finns några överraskningar på havsbottnen och att väderförhållandena är gynnsamma, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg i januari.

Företaget bakom projektet uppskattar att gasledningen är klar under den första halvan av år 2021.

Gasledningen är planerad att bli totalt 1 340 kilometer lång och den sträcker sig från Ryssland till tyska Greifswald.

USA har både under president Donald Trumps och Joe Bidens mandatperioder motsatt sig byggandet av Nord Stream 2. Washington har infört sanktioner mot projektet, senast mot fartyget Fortuna, i ett försök att stoppa slutförandet av projektet.

Efter förgiftningen av den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har allt fler kritiska röster krävt att europeiska parter drar sig ur gasledningsprojektet.

Så sent som i fredags meddelade däremot förbundskansler Angela Merkel att Tyskland fortsatt stöder projektet, som de anser vara rent kommersiellt.

Källor: Reuters, Tass, Bloomberg

Diskussion om artikeln