Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Helsingforsderby på menyn i cupfinalen – handbollsgiganterna vill visa var skåpet ska stå

Från 2021
Uppdaterad 07.02.2021 15:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finlands cup i handboll: Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dicken mot HIFK är ett lika givet finalpar som att påsken infaller före första maj. I år har bägge lagens spel haltat en aning och nu är det upp till bevis för huvudstadsklubbarna.

Vad?

Efter 15 omgångar i FM-serien är det dags att dela ut säsongens första pokal.

Förra säsongen möttes lagen redan i semifinalskedet med de stjärnprydda som vinnande part. HIFK körde över Grankulla IFK i finalen, men i år förväntas en betydligt jämnare kamp mellan finalisterna.

Dicken inledde cupäventyret i kvartsfinalskedet medan HIFK behövde endast en match för att ta sig till final. Dicken säkrade finalbiljetten efter segrar över KyIF (23–18) och SIF (26–24) medan HIFK slog fjolårsfinalisten GrIFK (27–20) i sin semifinal.

Vem?

Lagen har gjort upp ligaguldet de sex senaste säsonger (4–2 till Dicken) och möts nu för åttonde gången i en cupfinal. HIFK leder inbördesstatistiken med 4–3 efter att ha varit bättre säsongerna 1983, 1984, 2018 och 2019.

Dickens senaste cuptriumf kom 2017 då laget slog Sjundeå IF. Den senaste finalsegern över dagens motståndare är från säsongen 1994/95.

I seriespelet har båda lagen åkt på överraskande många förluster. Dicken som toppar tabellen har förlorat tre matcher: två mot HIFK och en mot GrIFK.

HIFK har i sin tur fått lämna planen utan poäng vid hela fyra tillfällen: mot SIF, KyIF, GrIFK och Dicken.

Lagens möttes för ett par veckor sedan och då var Dicken starkare med siffrorna 32–27. Malena Heikkinen och Matilda Peitsaro var på strålande spelhumör och stod för sammanlagt 17 fullträffar. Samma duo måste leverera för att Dickens ska får fira efter slutsignalen.

I Helsingfors IFK riktas blickarna mot Ida Väyrynen, Ella Holopainen och Kathlen Ax. Trion bidrog med sammanlagt 14 mål då HIFK slog GrIFK i tisdags. Även målvakterna Kira Itkonen (Dicken) och Roosa Niemi (HIFK) innehar nyckelroller i sina respektive lag.

När?

Finalen som spelas på Dickens hemmaplan börjar klockan 15.40. Sändningen i TV2 och på Yle Arenan rullar igång fem minuter tidigare.

Kristian Karlsson och expertkommentator Birgitta Lindholm står för det svenskspråkiga referatet.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finlands cup i handboll: Dicken - HIFK (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln