Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glödhet Jesse Puljujärvi gjorde mål i Slaget om Alberta – sen tappade Edmonton allt

Från 2021
Jesse Puljujärvi för fram pucken på isen, iklädd Edmonton Oilers vita speldräkt.
Bildtext Jesse Puljujärvis kvittering tände Edmontons hopp mot Calgary, men hans utvisning kort därefter blev kostsam.
Bild: Icon Sportswire

Kortaste vägen in i Edmonton-fansens hjärtan är att lyckas i matcherna mot provinsrivalerna från Calgary. En pånyttfödd Jesse Puljujärvi kvitterade för sitt Oilers en bit in i den tredje perioden, men glädjen blev kortvarig då Flames till slut vann med 6–4.

Hans framfart har varit ett av NHL-veckans stora samtalsämnen, och i matchen som kallas "The Battle of Alberta" visade Jesse Puljujärvi att han tänker stanna på hockeyfolkets läppar.

Calgary Flames ledde hemmamatchen mot grannarna från Edmonton Oilers med 3–2 en bit in i den tredje perioden. Då klev Puljujärvi fram.

En snabb kontring där Puljujärvi samarbete med kedjekompisen och spelgeniet Connor McDavid avslutades med att finländaren elegant satte in pucken i mål. 3–3 och Edmonton var ikapp.

– Han har nu satt in pucken på sina chanser. Han har haft chanser tidigare också men då har puckarna inte gått in. Fint att se att han fick utdelning och gjorde ett viktigt mål, säger Oilerstränaren Dave Tippett i en intervju som klubben publicerat på Twitter.

Puljujärvi fick på nytt spela med Edmontons stjärnor i första kedjan och gjorde en bra match. Framför allt samarbetet med McDavid ser ut att fungera fint och Puljujärvi var synlig, aktiv och ivrig. Lite för ivrig när han kort efter sin kvittering drog på sig en onödig utvisning. En kostsam miss, skulle det visa sig.

Med Puljujärvi i utvisningsbåset förde Dillon Dube upp Calgary i ny ledning, och den släppte inte Flames. I stället föll Oilers ihop. Calgary vann med 6–4 efter att Edmontons finländska målvakt Mikko Koskinen tvingats släppa in ett halvdussin puckar.

– Synd att vi inte lyckades hålla vår nivå matchen igenom. Vi måste spela bättre framför målvakten, och målvakten måste rädda ett par skott till, säger tränaren Tippett.

Två poäng från Lehtonen

NHL-lördagens främsta finländska poängplockare var annars Mikko Lehtonen. Backen har hunnit dominera i FM-ligan, SHL och KHL. Nu kan han vara på väg att slå igenom också i NHL.

Mikko Lehtonen i ensam majestät på isen med puck iklädd Torontos blåa speldräkt.
Bildtext Mikko Lehtonen hade karriärens bästa kväll i NHL hittills.
Bild: Icon Sportswire

Lehtonen var efter en paus med i den spelande uppställningen när hans Toronto Maple Leafs mötte Vancouver Canucks. Han fick mer speltid än tidigare i år, drygt 14 minuter, och försvararen tackades för förtroendet och tog vara på chansen. I sin femte NHL-match för Toronto stod Lehtonen för 0+2 och hade dessutom fina siffran +3 i plusminusstatistiken.

Toronto slog Vancouver på hemmaplan med klara 5–1 och är det lag som plockat flest poäng av alla lag i årets NHL. Och Lehtonen, tidigare all star-back i VM, hade NHL-karriärens första kväll med mer än en poäng framåt och hoppas nu få stanna i uppställningen hos ett av seriens allra hetaste lag.

Ishockey, NHL:

Ottawa Senators–Montreal Canadiens 1–2 (1–1, 0–0, 0–1)
MTL Artturi Lehkonen: 0+0, +/- 0, istid 15.13
MTL Jesperi Kotkaniemi: 0+0, +/- 0, istid 10.34

St. Louis Blues–Arizona Coyotes 1–3 (1–1, 0–1, 0–1)
STL Niko Mikkola: 0+0, +/- 0, istid 13.36
STL Ville Husso 16/18 räddningar

New York Islanders–Pittsburgh Penguins 4–3 (2–1, 0–1, 2–1)
NYI Leo Komarov: 0+0, +/- 0, istid 13.18
PIT Kasperi Kapanen: 0+1, +/- 0, istid 17.35

Toronto Maple Leafs–Vancouver Canucks 5–1 (2–0, 1–0, 2–1)
TOR Mikko Lehtonen: 0+2, +3, istid 14.10

Anaheim Ducks–San Jose Sharks 2–1 (0–1, 1–0, 0–0, 1–0)
ANA Jani Hakanpää: 0+0, -1, istid 17.22

Calgary Flames–Edmonton Oilers 6–4 (1–2, 2–0, 3–2)
CGY Juuso Välimäki: 0+0, -1, istid 13.53
EDM Jesse Puljujärvi: 1+0, +/- 0, istid 19.54
EDM Mikko Koskinen 22/28 räddningar

Diskussion om artikeln