Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Coronaepidemins dödlighet i Finland och fyra andra lästips för söndagen

Från 2021
Suojavarusteisiin pukeutunut henkilö pitelee koeputkea käsissään.
Bildtext Betydligt fler coronatester och mer effektiv smittspårning hjälpte alltså till att hålla coronafallen nere på hösten i Finland, och man kunde undvika många dödsfall.
Bild: Kalle Niskala / Yle

God söndag! Här kommer lite lästips för söndagskvällen.

Ungefär lika många som vanligt dog i Finland i fjol, trots coronapandemin

I de flesta europeiska länder dog det i fjol betydligt fler personer än under de fem föregående åren. Finland har ändå klarat sig sällsynt väl i det här sammanhanget. Den så kallade överdödligheten var tydlig på våren också i vårt land, men läget var bättre under andra halvan av året.

För hela årets del var överdödligheten drygt 2 procent, eller cirka 1 200 personer. Det här visar en analys som Svenska Yle har gjort, där vi har jämfört antalet dödsfall med medeltalet för de fem föregående åren.

Ambassadören Mikko Hautala tror på en vändning i USA:s relation till Europa under Joe Biden

Finlands ambassadör i Washington Mikko Hautala på ambassadörsresidenset i Washington DC.
Bildtext "Diplomatin är långsam under coronaförhållanden. Allt tar lite längre tid", säger Finlands ambassadör Mikko Hautala i sin första svenskspråkiga intervju.
Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy

I Joe Biden har USA en president som tror på den regelbaserade världsordningen, mänskliga rättigheter och internationellt samarbete, säger ambassadören Mikko Hautala i en intervju till Svenska Yle.

Men finländska företag kan få det svårt ta sig in på den amerikanska exportmarknaden också med Biden i Vita huset.

“Jag tränade 30 timmar i veckan och läkaren tyckte jag skulle röra på mig mera”

Många vittnar om att de får kommentarer av sin läkare om vikten även om de inte söker hjälp för den. Men borde läkare få påpeka vikten i tid och otid? Hur ska patienter kunna vara bekväma i vården och minska på diskrimineringen?

För Evaleena Vuorenmaa öppnades en ny värld när hon började gå upp i vikt i samband med sin graviditet. Då fick hon kommentarer angående sin vikt av sin läkare och hon märkte hur diskriminerande vården är.

Kvinna i beige klänning och blont och rosa hår. Hon står på klippor framför havet och tittar ut till höger och håller handen mot pannan och sidan av huvudet.
Bildtext Evaleena Vuorenmaa är inte ensam över att få kommentarer kring sin kropp.
Bild: Elina Mäntyranta

– Jag sa att jag tränar 30 timmar i veckan, men fysioterapeuten frågade ändå om jag inte skulle behöva träna mer. Men problemet var ju snarare att jag borde röra på mig mindre.

Nya Putous-stjärnan Dennis Nylund vände det pinsamma till en styrka

Att leka med språk är naturligt för Dennis Nylund. Han är från en svenskspråkig familj men växte upp i Uleåborg, där alla hans kompisar talade finska.

Dennis Nylund i Efter Nios studio.
Bildtext Dennis Nylunds är aktuell med sin Putous-karaktär Folke Rundqvist.
Bild: Yle/Parad Media

Han har både gjort och sett många språkliga tabbar under sitt liv, och använde dem som inspiration när han skapade sin sketchkaraktär för tv-programmet Putous. Läs hela intervjun med honom här.

Att sticka isländska tröjor är vinterns stora trend

För bara ett år sedan hade Åbobon Ida Petersson endast stickat några enstaka sockor – i dag stickar hon tröjor på löpande band.

En kvinna med gul tröja och brunt hår håller upp en turkos tröja med enhörningar på.
Bildtext Ida Petersson hade knappt stickat före hon beslutade sig för att sticka en tröja med isländskt mönster.
Bild: Maj Lundström/Yle

Sedan september har hon hunnit med hela 17 tröjor, och nu håller hon på med tröja nummer 18.