President- och parlamentsval i Ecuador – resultatet i presidentvalet kan klarna först i april
Ecuador röstar i dag om vem som ska efterträda den sittande presidenten Lenín Moreno. En av de största utmaningarna den nästa presidenten står inför är att få den ecuadorianska ekonomin på fötter igen. Det redan anstränga ekonomiska läget har förvärrats ytterligare av coronapandemin.
Totalt tävlar 16 kandidater om presidentposten, vilket innebär att det är osannolikt att någon av dem får tillräckligt med röster för att vinna redan i den första omgången.
Den andra omgången mellan de två främsta kandidaterna ordnas den 11 april. Det innebär att det är sannolikt att presidentvalet först avgörs om över två månader.
I dag väljs också 137 parlamentsledamöter.
Över 15 000 döda till följd av covid-19
Coronapandemin har drabbat Ecuador mycket hårt: Över 15 000 människor av befolkningen på 17 miljoner har dött till följd av viruset, och den redan ansträngda ekonomin har förvärrats ytterligare sedan pandemin bröt ut.
Det finns tre kandidater som väntas klara sig bra i dagens val, men över 50 procent av väljarna har uppgett i en enkät att de inte ännu vet vem de ska rösta på av de 16 kandidaterna.
Flera väljare har sagt att de är mer upptagna med att klara livhanken än med att ta ställning till politiska frågor.
Väljarna har uppmanats att besöka valurnorna iklädda munskydd och att ta med eget handdesinfektionsmedel och egen penna. Dessutom ska de hålla 1,5 meter avstånd till varandra. Munskyddet får endast avlägsnas då de identifierar sig.
Dalande siffror och riksomfattande protester
Sittande president Lenín Moreno har styrt Ecuador sedan år 2017. Han efterträdde Rafael Correa som är blockerad från att ställa upp i val efter att ha dömts för korruption. Correa satt å sin sida på posten i ett årtionde, och befinner sig nu i Belgien.
Moreno var de facto tidigare allierad med Correa, och innehade vice presidentposten under honom mellan år 2007 och 2013.
Han såg ändå senare till att bryta med den tidigare socialistiska ledaren och styrde landet bort från de vänsterpakter Correa slutit med ledarna i Venezuela, Nicaragua och Bolivia - och stärkte i stället förhållandet med USA.
Moreno är inte särskilt populär, och planer på att höja bränslepriserna ledde till riksomfattande protester i slutet av 2019. Han har också kritiserats hårt för sin hantering av coronaviruset.
Ekonomen, bankiren eller miljöförespråkaren?
De tre kandidater som är i topp i opinionsmätningarna är ekonomen Andrés Arauz, den konservativa tidigare bankiren Guillermo Lasso och miljöförespråkaren Yaku Pérez.
Samtliga kandidater har lovat att se till att kuva coronaviruset, få ekonomin på fötter och således lyfta ecuadorianerna ur fattigdom.
Men det är ingen lätt utmaning. Exempelvis är förhållandet till den Internationella valutafonden IMF redan ansträngt efter att den redan innan pandemin rekommenderade åtstramningsmetoder och nedskärningar.
Andrés Arauz är något populärare än Lasso, och Pérez ser ut att komma på tredje plats.
Arauz är bara 36 år gammal, och var kulturminister i den tidigare presidenten Correas regering. Arauz ses som Correas skyddsling av många, men han nekar själv till att gå hans ärenden.
Arauz har ändå öppet talat om att Correa blir hans ''mest anförtrodda rådgivare'' ifall han väljs till president.
Han förespråkar förhöjda skatter och förstärkande av mekanismer som skyddar konsumenter. Han har också sagt att han inte kommer att gå med på Internationella valutafonden IMF:s regler.
Guillermo Lasso är 65 år gammal och ställer upp i presidentvalet för tredje gången. Han representerar CREO-rörelsen och förlorade både mot Correa år 2013 och mot Moreno år 2017.
Lasso förespråkar politik för fri marknad och återförening med internationella organisationer. Han lovar också att skapa flera jobb.
Yaku Pérez är å sin sida 51 år gammal och ifall han väljs till president är han den första presidenten som representerar ursprungsbefolkningen. Under tio procent av Ecuadors befolkning identifierar sig som del av ursprungsbefolkningen.
Källor: Reuters, AP, AFP