Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydafrika stoppar tillfälligt vaccinering med Astra Zenecas vaccin – väntar på mer data om hur vaccinet biter på den sydafrikanska mutationen

Från 2021
Lähikuva pienestä rokotepullosta, josta otetaan ruiskuun rokotetta. Pullon kyljessä näkyy teksti: "Vaccine AstraZeneca. 5 ml."
Bildtext Astra Zenecas vaccin är framtaget vid Oxforduniversitetet.
Bild: Dominic Lipinski / EPA

Sydafrika stoppar tillfälligt vaccineringar med Astra Zenecas vaccin, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Beskedet kommer efter preliminära resultat från en ny studie som visar att Astra Zeneca-vaccinet endast skulle ge svagt skydd mot en lindrig form av covid-19 – orsakad av den sydafrikanska varianten.

Landets hälsominister Zweli Mkhize säger att regeringen nu väntar på råd från forskare om hur man ska gå tillväga i fortsättningen, efter att de preliminära resultaten i en forskning vid universitetet i Witwatersrand visar att Astra Zeneca-vaccinet endast ger svag effekt hos personer som är sjuka i den sydafrikanska varianten av coronaviruset men har lindriga symtom.

Forskningen kommer att publiceras i sin helhet på måndag, och där säger Astra Zeneca att ingen av de 2 000 deltagarna utvecklade allvarliga symtom.

Medelåldern bland dem som deltog var 31 år , rapporterar AP.

Det kunde innebära att vaccinet ändå har en effekt på allvarligt sjukdomsförlopp, men det finns inte ännu tillräckligt med data för att dra några slutgiltiga slutsatser.

Vaccineringsprogrammet kör igång som planerat

I Sydafrika var planen att börja vaccinera hälsovårdspersonal med Astra Zeneca-vaccinet mycket snart. I måndags levererades en miljoner vaccindoser till Sydafrika.

Nu måste man i stället använda sig av vaccin från de andra tillverkarna Johnson & Johnson och Pfizer, medan man väntar på expertutlåtanden gällande Astra Zenecas vaccin.

Samtidigt pågår också förhandlingar med andra tillverkare, som ryska Sputnik V och Moderna.

– Vad betyder det här för vårt vaccineringsprogram som vi lovat att kör igång nu i februari? Svaret är att det kommer fortskrida, sa hälsominister Mkhize under en virtuell presskonferens.

Astra Zenecas vaccin kommer att hållas kvar i landet tills att experter hunnit avgöra vad som borde göras, förklarar han vidare.

Astra Zeneca anpassar vaccin

Tidigare i dag meddelade vaccintillverkaren Astra Zeneca att man ska försöka anpassa sitt coronavaccin till att bita på den sydafrikanska coronavarianten.

I en intervju för BBC säger Oxfords ledande vaccinutvecklare Sarah Gilbert att man sannolikt till hösten lyckats modifiera vaccinet.

Professor Gilbert säger att det däremot borde skydda mot allvarligare former av covid-19.

– Vi kanske inte får ner det totala antalet smittfall, men det finns ändå skydd mot dödsfall och allvarligt sjukdomsförlopp, säger hon.

Källor: Reuters, AFP, AP, BBC

Diskussion om artikeln