Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetare återvänder till Finland från virusmutationskluster i Sverige – infektionsöverläkare: Utan åtgärder hotar viruset att spridas okontrollerat i hela landet

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 12:40.
Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas
Bildtext Infektionsläkare Markku Broas är orolig för att virusmutationen från Storbritannien också får fotfäste på allvar här i Finland.
Bild: Perttu Ruokangas / Yle

Den brittiska virusmutationen som påträffats vid Northvolts fabrik i Skellefteå i Sverige hotar att spridas vidare till Finland. Infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus säger till Yle Uutiset att det redan bekräftats 150 coronapositiva fall vid den svenska batterifabriken. Av dem har 27 bekräftats vara den brittiska virusmutationen.

På fabriken arbetar 1 100 personer från flera olika länder, 200 av dem är finländare.

– De finländska arbetarna återvänder i regel till Finland över veckosluten, säger Broas.

Av de arbetare som kommit till Finland under den här helgen har 40 låtit testa sig för coronaviruset.

– 11 test har varit positiva, nästa vecka vet vi ifall det rör sig om den brittiska virusmutationen, konstaterar Broas.

Broas: Utan åtgärder kan viruset spridas okontrollerat i hela landet

De arbetare som testat positivt för viruset kommer från Lappland, området kring Kemi, samt från norra och mellersta Österbotten.

Utbrottet vid Northvolts fabrik är det största virusmutationsklustret i Sverige, och enligt Broas är oron också väldigt stor i Finland med anledning av utbrottet.

– De finländare som arbetar vid fabriken bor i olika delar av Finland, och utan åtgärder riskerar viruset att spridas okontrollerat i hela landet, säger Broas.

Enligt honom är det väldigt viktigt att nu snabbt få tag på alla som vistats på fabriken.

– De borde testas, och vid negativt resultat borde man vänta tre dagar och sedan testa på nytt.

Enligt Broas borde smittskyddsmyndigheterna också ge en karantänsbedömning till alla som kommit till Finland från fabriken.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Työntekijät palaavat Suomeen keskeltä Ruotsin pahinta virusmuunnosryvästä – infektioylilääkäri: Ilman toimia virus voi levitä holtittomasti koko maahan skriven av Tero Valtanen. Josefin Flemmich har översatt artikeln till svenska.

Diskussion om artikeln