Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haiti: Över 20 gripna för påstått kupp- och mordförsök mot president Jovenel Moïse

Från 2021
Haitis president Jovenel Moïse på en arkivbild från december 2019 under en intervju i presidentkansliet i Port-au-Prince.
Bildtext Haitis president Jovenel Moïse på en arkivbild från december 2019 under en intervju i presidentkansliet i Port-au-Prince.
Bild: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Bland dem som nu gripits för ett påstått kuppförsök i Haiti finns en domare vid Haitis högsta domstol och en högt uppsatt polischef. Den gripne domaren hade föreslagits av oppositionen som tillfällig president. Oppositionen anser att Jovenel Moïses mandatperiod gått ut.

Haitis president Jovenel Moïse uppgav själv att förberedelserna för kuppförsöket hade börjat redan den 20 november, men han presenterade inga bevis för den påstådda sammansvärjningen.

Enligt Moïse själv räddades han av presidentpalatsets vaktstyrka som stoppat mordförsöket mot honom och av polisen som avvärjt kuppen.

– Jag tackar chefen för palatsets säkerhetsstyrka. Målet för de här människorna var att ta mitt liv. Planen stoppades, sade Moïse.

Premiärminister Joseph Jouthe uppgav tidigare att man beslagtog mängder med vapen i samband med att kuppförsöket stoppades. Enligt Jouthe ska ledningen för presidentpalatsets säkerhetsstyrka ha kontaktats av kuppmakarna i ett försök att få den att delta i kuppen.

Jouthe uppgav också att man hittat ett tal av den nu gripne HD-domaren Yvickel Dabrezil som Dabrezil ska ha förberett för sin installation som tillfällig president.

Manövern kommer under växande protester

Under de senaste dagarna har protesterna mot Moïse tilltagit och under söndagen var förekom rätt våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i huvudstaden Port-au-Prince.

Demonstranter kräver att president Moïse avgår. Det var många arga, unga män ute på gatorna i Port-au-Prince på söndagen.
Bildtext Demonstranter kräver att president Moïse avgår. Det var många arga, unga män ute på gatorna i Port-au-Prince på söndagen.
Bild: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD
Polisen i Port-au-Prince svarade med att avfyra tårgasgranater mot demonstranterna.
Bildtext Polisen i Port-au-Prince svarade med att avfyra tårgasgranater mot demonstranterna.
Bild: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Oppositionen i Haiti anser att Moïses mandatperiod borde ha gått ut igår, söndag. Enligt Moïse själv så slutar hans nuvarande femåriga mandatperiod först i februari 2022.

Moïse och oppositionen tolkar landets grundlag på olika sätt. Just det här grälet beror på att det presidentval som Moïse vann 2015 ogiltigförklarades på grund av fusk. Det medförde att han inte installerades på posten 2016 som planerat, utan först 2017 efter ett nyval som också var omstritt.

Han tycks få medhåll av USA i frågan om sin mandatperiod. I fredags vädjade USA till parterna om att försöka lösa konflikten vid förhandlingsbordet, men konstaterade samtidigt att Moïses efterträdare borde inta presidentposten i februari 2022.

Det amerikanska uttalandet ökade demonstranternas raseri ute på huvudstadens gator.

På gatorna i Port-au-Prince byggde demonstranterna barrikader och tände eldar under helgen.
Bildtext På gatorna i Port-au-Prince byggde demonstranterna barrikader och tände eldar under helgen.
Bild: EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD

Oppositionen vill alltså att Moïse avgår genast och att Dabrezil eller någon annan HD-domare fungerar som president under en övergångsperiod fram till valet i september.

Presidentvalet är inte Haitis enda problem

Moïse har också planer på en folkomröstning i april om en grundlagsreform. Oppositionen misstänker att den omröstningen inte kommer att gå rätt till och att Moïse vill utöka sina befogenheter.

Parlaments- och lokalval skulle ha hållits redan 2018, men har skjutits upp. Moïse styr landet genom dekret. På söndagen avvisade han påståendena om att han skulle vara diktatorisk.

– Jag är ingen diktator. Diktatorer är människor som tar makten och inte vet när de borde lämna den ifrån sig. Jag vet att mitt mandat upphör den 7 februari 2022, sade Moïse.

Moïses tid vid makten har hela tiden varit turbulent. Exempelvis hösten 2019 ordnades stora protester mot Moïse på grund av korruptionsmisstankar mot honom och också då vägrade han att avgå.

Haiti är ett av världens fattigaste länder och coronakrisen har fördjupat fattigdomen och den ekonomiska krisen under senare tid. Dessutom har kriminaliteten i landet samtidigt ökat.

Sedan 1988 har Haiti varit med om fyra stats- och militärkupper.

Källor: AP, Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln