Fortsatta protester mot militärkuppen i Myanmar – polisen i Naypyidaw tog till vattenkanoner för första gången

Tiotusentals människor drog ut på gatorna i flera städer i Myanmar också på måndagen. För tredje dagen i följd fortsätter alltså stora protester mot militärkuppen. I huvudstaden Naypyidaw använde polisen vattenkanoner mot demonstranterna och det finns oro för att militären ska ta till våld.
Demonstrationerna mot militärens maktövertagande i Myanmar ser ut att svälla dag för dag. På måndagen rapporteras om speciellt stora demonstrationer i landets största stad Rangoon, men också den näststörsta staden Mandalay och på flera andra håll i landet.
Det är anmärkningsvärt att det också rapporteras om stora protester i huvudstaden Naypyidaw. Staden byggdes upp av militärjuntan mitt ute i svårtillgänglig djungelterräng och landets administration flyttades dit 2008.
Regimkritiker menar att huvudstaden flyttades från Rangoon till Nyapyidaw bland annat för att hålla administrationen utom räckhåll för missnöjda medborgare.
Det har spridits bilder och videor från Naypyidaw som visar att polisen där har använt vattenkanoner för att skingra demonstranterna.
Landets avsatta ledare Aung San Suu Kyi tros sitta i husarrest just i Naypyidaw efter militärens maktövertagande för en vecka sedan.
Hittills har demonstrationerna gått fredligt till, men det finns ständig oro för att militären ska tappa tålamodet och försöka kväsa protesterna med våld. Vattenkanonerna i Naypidaw tolkas som ett varningstecken. På söndag kväll rapporterades om konvojer med militärfordon som rullade in i Rangoon och det ökade oron.
Allt fler offentligt anställda deltar
Under söndagen fick människor tillgång till internet och sociala medier igen, efter en så gott som total nedstängning på lördagen.
Via sociala medier har offentligt anställda och de som arbetar inom industri med kopplingar till militären uppmanats att lägga ner arbetet på måndagen och i stället delta i demonstrationerna.
Många verkar ha hörsammat de här uppmaningarna. Då demonstrationerna inledningsvis dominerades av studenter så är det allt fler lärare, sjukvårdare och industriarbetare som vågar sig ut på gatorna nu.
De protester som nu pågår i Myanmar beskrivs som de största sedan den så kallade "saffransrevolutionen" 2007. Det var buddhistiska munkar och nunnor som gick i spetsen för protesterna då och den proteströrelsen ses som startpunkten för demokratireformerna i landet.
Källor: Reuters, AP, AFP