Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Arbetshälsan och trivseln på jobbet har tagit stryk av coronakrisen – speciellt många unga har blivit utbrända

Från 2021
En kvinna sitter i en fåtölj och jobbar. Hon har en bärbar dator i famnen. I bakgrunden syns en yngre man som spelar piano.
Bildtext Distansjobb har blivit vardagsmat för många – och det lär fortsätta inom många branscher i framtiden.
Bild: ullstein bild - Thielker/ All Over Press

Coronaåret 2020 för med sig ännu mer dyster statistik. Finländarnas välbefinnande på arbetsplatsen har lidit av viruset och många har blivit utmattade – speciellt unga.

Under våren var ännu många positiva och många mådde bra av att jobba på distans, men en utredning från Arbetshälsoinstitutet visar att hösten uppfattats som något helt annat.

Speciellt många som bor ensamma och unga människor har tampats med sitt välbefinnande på arbetsplatsen. De har upplevt tristess och utbrändhet.

Många uttråkade på jobbet – utmattning vanligt bland ensamstående och unga

I våras svarade merparten av de som deltog i Arbetshälsoinstitutets undersökning att deras lust att jobba har ökat i och med distansarbetet, men samma sug märks inte i den nya undersökningen.

Många har dessutom känt sig uttråkade på jobbet.

– Situationen (coronakrisen) har dragit ut på tiden och i och med det har arrangemanget krävt mer resurser. Människor saknar inte bara sina kollegor, utan också variation i sina arbetsdagar överlag, säger forskningsprofessor Jari Hakanen till nyhetsbyrån STT.

Alla har ändå inte distansjobbat. Utredningen visar också att de som närjobbat förlorat sin iver att jobba.

Utmattad kvinna.
Bildtext Många vittnar om utmattning på jobbet.
Bild: Viktor Cap 2016

Bland de som närjobbat har utmattning blivit mer vanligt. Hakanen tror att det här beror på att belastningen på arbetsplatsen ökat i och med coronapandemins begränsningar och exceptionella arrangemang.

– Exempelvis service-, vård- och kundbranschen bygger på mänsklig interaktion med kunder. Nu sker det här inte på ett optimalt sätt, säger Hakanen.

– Under coronatiden har fokus ofta legat på dem som övergått till distansarbete, men det är även viktigt att observera att symtomen på arbetsutmattning ökade hos närarbetare under hösten, säger specialforskare Janne Kaltiainen. 

I början på våren tyckte människor att distansarbetet var meningsfullt

Utmattning och utbrändhet har blivit vanligare speciellt bland unga under det senaste året – oberoende av arbetsform. Människor som bor ensamma har upplevt det här mer än de som bor tillsammans med familj. Hakanen säger att de här sakerna går hand i hand: unga människor är oftast också de som bor ensamma.

Undersökningen visar att arbetstagare under 36 år upplever mindre arbetsengagemang än före coronakrisen.

Mindre stöd från kollegor och färre pauser

Distansarbetet har blivit vardag för många och Hakanen uppskattar att distansarbetet har kommit för att stanna inom många branscher.

– I början på våren tyckte människor att distansarbetet var meningsfullt eftersom det ökade autonomin och människor lärde sig många nya färdigheter.

Fyra av tio anser att de under årets lopp genom distansarbetet utvecklat bättre arbetssätt.

För många har distansarbetet lett till längre arbetsdagar och färre pauser under dagen.

Var tredje anser att de i samband med distansarbetet fått mindre stöd från sina kollegor. Var sjätte anser att det privata livet har tagit stryk av distansjobbet – och vice versa.

Distansarbete lär fortsätta, men det är inte bra att tvinga folk att distansjobba

De som "tvingats" arbeta på distans har speciellt tampats med välmåendet. Hakanen hoppas att organisationer i framtiden inte tvingar alla sina anställda att jobba på distans – oberoende bransch.

– Vi har klarat oss bra i Finland beträffande välmående på arbetsplatsen. Men vi måste fundera på hur vi tar hand om riskgrupperna – unga och de som distansjobbar på egen hand.

Vårens undersökning gjordes i juni 2020 och den senaste i slutet på året. Totalt deltog över 750 personer i bägge undersökningar.

Diskussion om artikeln