Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Praktiken en stor utmaning för yrkeshögskolorna – många riskerar att inte utexamineras i tid

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 08:39.
 Mannen svetsar på bilden.
Bildtext Den praktiska undervisningen kan sällan göras på distans. Boris Ståhl, rektor för Yrkesakademin i Österbotten, tycker att problematiken inte fått tillräckligt med uppmärksamhet. Arkivbild.
Bild: Ville Välimäki / Yle

På grund av coronapandemin är den obligatoriska praktiken en stor utmaning för högskolestudenter. Många riskerar att inte utexamineras inom utsatt tid eftersom de inte hittar en praktikplats. Speciellt kritiskt är läget för studeranden inom vård- och kulturbranschen.

Nyligen rapporterades det att högskolorna sett en ökning av avlagda studiepoäng och examinerade, trots coronapandemin. Men för många riskerar studierna förlängas eller stoppas av om de inte hittar en praktikplats.

– Det finns många studenter som har den mentala och fysiska kapaciteten att fortsätta, men deras studier stoppas eftersom de inte kommer ut på praktik, säger Mona Forsskåhl, rektor för yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

Trots det stora behovet av vårdpersonal under pandemin har vårdstudenter speciellt svårt att hitta praktikplatser.

– Vi skulle kunna utbilda ett hundratal vårdare i raskare takt, men för tillfället är det totalt stopp i röret, helt enkelt för att de inte kommer ut på praktik.

Mona Forsskåhl har varit rektor vid Arcada sedan 2018.
Bildtext Att praktikerna stoppas av eller att det är omöjligt att hitta praktikplatser kan leda till att vi ser bortfall av studerande, säger Arcadas rektor Mona Forsskåhl.
Bild: Arcada

Problematik som inte nämns

I en yrkesutbildning är distansundervisning ofta i stort sett omöjlig. Det praktiska lärandet kräver fysisk närvaro i skolan eller på arbetsplatsen.

Arbetsproven, som motsvarar gymnasiernas studentprov, får inte tillräckligt med plats i coronadiskussionen, tycker YA:s (Yrkesakademin i Österbotten) rektor Boris Ståhl.

– Naturligtvis är studenten en viktig sak, men yrkesproven är en lika viktig del av våra studerandes studier. Det är en lika stor sak för de ungdomar som går yrkesutbildningen och deras studier och möjlighet att avklara sina studier. Det motsvarar ju studentskrivningarna, du blir inte klar innan du har yrkesprovet avlagt, säger Ståhl.

Både Ståhl och Forsskåhl tror att det finns en risk att vissa studenter avslutar sina studier om pandemin pågår en längre tid.

– För några studerande kommer säkert studierna ta längre tid och det finns också risk att studerande tappar tilltro till systemet och avslutar utbildningen, säger Ståhl.

Svårt att göra praktik i utsatta branscher

Studenter som studerar inom branscher som påverkas hårt av coronapandemin har särskilt svårt att hitta praktikplatser.

Det här gäller främst utbildningar inom vården, hotell och catering, skönhet och kultur.

– Jag har sökt till flera institutionsteatrar, både i Finland och i Sverige, åtminstone tio stycken. Många av dem har sagt att de fortsätter med praktikanterna vars praktik blev oavslutade på grund av pandemin eller att läget är osäkert och att de inte vågar ta en praktikant för hösten, säger Linus Mäkelä som studerar till scenkonstpedagog vid Novia i Jakobstad.

Enligt Mäkelä gör osäkerheten kring praktikperioderna att det är svårt att planera studierna. Men också livet utanför studierna påverkas.

Mäkeläs praktik kan börja redan under sommaren, vilket gör att han får avvakta med sommarjobb tills han får ett tydligt besked.

Linus Mäkelä studerar till scenkonstpedagog på Arcada i Jakobstad.
Bildtext Linus Mäkelä som studerar till scenkonstpedagog oroar sig för sin praktikperiod.
Bild: Privat

Konsekvenserna kommer synas också efter pandemin

Distansundervisning har visat sig påverka de yngre studenterna mer än de äldre.

Forsskåhl tror att praktikfrågan är del av större problematik som kan påverka långt efter att coronasituationen lättat.

– Ju längre den här pandemin pågår desto större oro har vi att känna över att vi tappar bort unga som är på väg att utbilda sig. Andra stadiets studerande avbryter sina studier och lär sig inte studieteknik. Det kommer att få effekter också upp i högskolorna.

När arbetsplatser så småningom lättar på sina coronarestriktioner kommer många studenter söka praktikplats på samma gång, vilket också kan vara ett orosmoment.

– Det blir en sorts “catch up-effekt” är jag rädd. Det blir ett uppdämt behov där trycket ökar och ökar och när pandemin är över blir det en explosion av studerande som måste ut på praktik, säger Forsskåhl.

Frustrerande att missa möjligheter

– Man missar möjligheten att få arbetserfarenhet. Så man går nog miste om mycket om man inte hittar en plats där man kan utvecklas, vilket är jättetråkigt, säger Mäkelä.

Också Forsskåhl och Ståhl delar sina studenters frustration.

– Vi har väldigt många duktiga och ambitiösa studenter som verkligen vill och verkligen är beredda att gå framåt och gå ut i arbetslivet. Men när det sen stoppas upp av sådana här orsaker så är det frustrerande för dem, och vi känner med dem för det är en stor frustration också för oss, säger Forsskåhl.

Rättelse 15.2.2021 kl. 8.05: Mona Forsskåhl är rektor för yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

Diskussion om artikeln