Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Schacklaget i Karis Ura vill ha unga med i verksamheten – teveserien "The Queens Gambit" har inte ökat schackintresset i Västnyland

Från 2021
Vicotr Wilson och Jimmy Wikman spelar schack.
Bildtext Victor Wilson och Jimmy Wikman spelar blixtschack i Uras schacklokal i Karis.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Karisföreningen Uras verksamhet förgubbas och de aktiva önskar att ungdomar skulle blir intresserade av det fascinerande brädspelet schack. Schackentusiasten Victor Wilson säger att regionen skulle behöva en levande schackkultur.

För tre år sedan spelade Karis Uras lag i högsta serien ligan. Högsta serien håller ändå för hög nivå för den västnyländska klubbens spelare.

Den här säsongen spelar Ura i division 2, som är den tredje högsta serienivån i schack.

- I fjol var vi i division 1, men säsongen var lite turbulent så vi föll till division 2, säger Jimmy Wikman som är en av entusiasterna i Ura.

Jimmy Wikman sitter vid schackbrädet.
Bildtext Karis Uras Jimmy Wikman säger att schacklaget snart tar steget upp till division 1 igen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Han säger att näst högsta serienivån, division 1, är en ganska lämplig nivå för laget.

- För det första så hör vi nog inte hemma i högsta serien. Det året vi steg till högsta serien var ett sådant år då allting gick vår väg.

- Vi har spelat bra i division 2 den här säsongen och kommer troligen att stiga tillbaka till division 1, säger Wikman.

Lokalen är en fullträff

Ura har vunnit alla sina fyra matcher så här långt i serien. På lördag (13.2) spelar Ura en hemmamatch mot Itähelsingin Shakkikerho från Helsingfors.

Efter det återstår en match för Karislaget. Den matchen ska enligt matchprogrammet spelas den 13 mars. Den matchen går mot Salon Shakkikerhos andra lag och spelas i Uras finfina schacklokal i Karis.

- Den här lokalen är en fullträff. Här håller vi vår veckoträning på tisdagar och så spelar vi alla våra hemmamatcher här, säger Wikman.

Ura har två lag som deltar i serieverksamheten. Victor Wilson som också spelar i Ura säger att återväxten inom föreningen inte är så bra.

- Jimmy (Wikman) och jag är båda en bra bit över trettio år och är dom yngsta spelarna i laget. Vi skulle behöva unga spelare, säger Wilson.

Schackpjäser på ett schackbräde.
Bildtext Schack är ett fascinerande brädspel.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Han berättar att föreningen försökt locka med ungdomar, bland annat genom ett projekt där man introducerade schack i skolan. Det här projektet ordnades för några år sedan.

- I skolan hade jag ett tiotal spelare som stannade kvar efter skoldagen. Jag lyckades ändå inte locka någon av dem hit till schacklokalen, säger Victor Wilson.

Han säger att det skulle vara viktigt att få unga spelare med i verksamheten.

- Det skulle vara ett sätt att få liv i den här föreningen. Vi borde få till stånd något slags levande schackkultur, det är det enda sättet att få med ungdomar, tror Wilson.

Teveserie har inte hämtat nya spelare till Ura

Båda entusiasterna vet att Netflixserien ”The Queen’s Gambit” som handlar om schack har hämtat nya schackspelare till schackklubbar. I Västnyland har teveserien inte haft den effekten.

- Nej, säger Wikman, inte har det synts hos oss. Men, på nätet har det märkts. Till exempel på chess.com har miljontals nya spelare börjat spela schack.

Den fiktiva karaktären Beth Harmon som spelas av Anya Taylor-Joy är helt besatt av spelet schack. Wikman och Wilson medger att de också är ganska besatta av spelet.

- För att spela schack ska man ha en viss karaktär. Är man beredd att sitta, som vi gör i klassiska partier, i sex till åtta timmar och spelar bara för att till exempel förlora och då tycker att den här upplevelsen vill jag ha igen, säger Wilson och fortsätter:

- Det kräver en viss typ av människa som är ganska envis och självsäker, så visst kan man säga att vi är besatta av spelet schack.

En äldre man och en ung kvinna spelar schack.
Bildtext I Netflixserien "The Queen's Gambit" berättas historien om en fiktiv kvinnas (Beth Harmon) väg till världstoppen i schack.
Bild: 2020 Netflix, Inc.

Jimmy Wikman säger att serien, trots att den är i allra högsta grad påhittad, är verklighetstrogen.

- Garri Kasparov som är mångfaldig världsmästare i schack har varit med och gjort serien.

Texten fortsätter efter ljudklippet.

Karisföreningen Uras schackspelare vill stiga till näst högsta serien

13:01

I teveserien, men också i verkliga livet, spelar schackspelarna om partierna för att se sina fel och kanske korrigera dem till följande parti. Det gör också Jimmy Wikman och Victor Wilson.

Skrattande svarar Victor Wilson på frågan hur många sömnlösa nätter han haft då han funderat över något misslyckat drag i ett schackparti:

- Alltför många nätter. Det är bland det värsta då man förlorat ett långt parti på flera timmar för att man gör ett misstag.

- Allt kan falla ihop på ett misstag, fast du annars skulle ha spelat bra, det kan svida långt efteråt. Det är förstås en sak som gör det här spelet intressant. Man måste vara konsekvent i sina drag, säger Wilson.

I Västnyland är de flesta eller nästan alla schackspelare män. Vad det kan bero på vet Jimmy Wikman inte.

- Här i Västnyland har inte funnits kvinnliga schackspelare på årtionden. Det skulle vara fint om kvinnor cokså skulle spela.

- Det här är absolut inte någon sportgren som är avsedd endast för män, säger Wikman och tillägger att vem som helst är välkommen att prova på schack.

Alla är välkomna med

Han säger att veckoträningarna på tisdagar klockan 18 är öppna för vem som helst. Karis Uras schacklokal finns vid Nabogatan 36.

Flera schackbräder på ett bord.
Bildtext Stefan Söderberg äger huset där bland annat Uras schacklokal finns.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Spelet schack har väldigt långa anor. En intressant detalj är att regeländringar i hur pjäserna rör sig på brädet har senast gjorts på 1400-talet. Sedan dess har schackpjäserna rört sig på samma vis på de 32 svarta och 32 vita rutorna som schackbrädet består av.

- På 1400-talet blev damen en så stark pjäs som den är nu. Schack kallades också en tid för det galna damspelet.

- Under samma århundrade kom också rockad-regeln, alltså den regeln som gör att kungen och tornet kan så att säga gå i fästning, säger Victor Wilson.

Diskussion om artikeln