Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Skulptören från Sankt Petersburg som sadlade om och blev manikyrist i Finland

Från 2021
Uppdaterad 12.03.2021 13:26.
Alexey Kriventsov sitter i Strömsös bibliotek med händerna i kors på knät
Bildtext Alexey Kriventsov har jobbat inom skönhetsbranschen i tio år.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Fyrabarnspappan Alexey Kriventsov har gått från att hacka sten till att fila naglar. Kärleken tog honom från Sankt Petersburg till Vasa. I en kvinnodominerad bransch får han en del (män) att höja på ögonbrynen och han har endast en manlig kund, sin svärfar. Tills vidare.

– Alla karlar borde gå på manikyr en gång i månaden, minst! Många män tar hand om sin hälsa, sin kropp, sin frisyr – varför skulle man inte vilja ha vackra händer och naglar då också, undrar Alexey.

Efter tio år i skönhetsbranschen vet han vad han snackar om. Han gick en konstutbildning inom skulptur i Sankt Petersburg, träffade Linda i samband med utbytesstudier i Lahtis och flyttade till Vasa med henne år 2009 efter avslutade studier.

Osäkerheten kring jobb som skulptör inom konstbranschen fick honom att vidareutbilda sig inom ett område med stadigare inkomst.

Det var kärlek vid första ögonkastet – det var intressant, man blev nyfiken

― Alexey Kriventsov

Svärfar Fritz, 81, är den enda manliga kunden

Trots många år inom skönhetsbranschen är det endast en karl som regelbundet fixar sina naglar hos Alexey – hans svärfar Fritz Jakobsson. Medan vi pratar plingar det till i Alexeys WhatsApp, det är Fritz.

– Jaha, det är tydligen dags igen. Han spelar gitarr så han vill hålla den spelande handens naglar i speldugligt skick, skrattar Alexey.

Alexey Kriventsov inspekterar Nicke Aldéns hand med ett svart munskydd på sig.
Bildtext Alexey Kriventsov får sin andra manliga kund i Nicke.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

I ärlighetens namn är det inte första gången jag får manikyr av Alexey. Vi träffades i samband med en radiointervju för fyra år sedan. Sedan dess har inte den manliga kundkretsen utökats. Nu ska Alexey få sin andra manliga kund – en andra gång.

– Varför har du inte kommit igen, undrar Alexey.

Jag märker att jag nästan blir pinsamt berörd. Lite som när en läkare undrar varför man inte kommit och visat upp sig tidigare. Jag mumlar fram ett “nå, det har nu inte bara blivit av”. Typiskt karlar!

Det kan bli blodigt

― Alexey Kriventsov

Före vi ens kör igång varnar Alexey att det kan bli blodigt. "Otippat" – är min första reaktion. Då han väl kör igång med mina torra vinterhänder är det fullt förståeligt. Nagelbanden har slitits en del sedan vårt förra möte för fyra år sedan.

Som en kombination av frissa- och tandläkarbesök

Jag har fått order att “slarva” med mina händer i två veckor före manikyren. Det är lättare gjort än sagt för såväl vintern som alla oändliga handdesinficeringar sätter sina tydliga spår. Naglarna har jag också låtit bli att klippa.

Nicke Aldén och Alexey Kriventsov sitter mittemot varandra vid en gammal byrå. Båda har på sig svarta munskydd och manikyren ska strax inledas.
Bildtext Alexey börjar med att fila naglarna.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

– Formen på dina naglar får vara rund. Jag filar dem lite kortare, men inte mycket, säger Alexey bakom sitt svarta munskydd.

Jag spänner mig, men Alexey uppmanar mig att slappna av i armarna. Tydligen är det vanligt att en nya kunder spänner sig, men ju längre vi håller på desto mer avslappnad blir både jag och mina armar.

Det känns som en kombination av frissa- och tandläkarbesök trots att arbetsområdet är ganska långt från huvudet. Frissa, tack vare den avslappnade stämningen och småpratet och tandläkare, för att vissa ljud och känningar vid naglarna påminner lite om känslan i tänderna då tandläkaren jobbar på. Men inte lika obehagligt, bör påpekas.

Nagelbandet skyddar din nagel, men det är inte så vackert

― Alexey Kriventsov

Verktygen är dock delvis lik tandläkarens. Alexey börjar med att “puffa bort” nagelbanden på mig. Det är mest frågan om ett “skönhetsingrepp” säger han. Naglarna blir längre och vackrare på det här sättet.

- Nagelbandet skyddar din nagel, men det är inte så vackert. Om man lackar naglarna och inte tar bort nagelbandet från nageln så kommer lacket att lossna ganska fort.

En bricka med många olika små glasburkar, krämer och nagelfilar.
Bildtext Verktyg, lack, oljor och kräm hör till manikyristens standardutrustning.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Nagellack. Tankarna går till den starka lukten från lack som mamma och flickvänner från åren som gått använt. Lukten och sedan ljudet av att man blåser på naglarna för att lacket ska torka. Jag är ute på främmande mark men ändå inte.

– Nagelbanden växer nog tillbaka efter två, tre veckor, konstaterar Alexey.

Flashbacks till slöjden i högstadiet

På bordet bland alla Alexeys tillbehör och verktyg ser jag något som påminner om en kombination av eltandborste och elborr. Mer tandläkar- och högstadieliknelser. Får se vad vi ska göra med den där, tänker jag.

Ljudet för tankarna till sandpapper och slöjdlektionerna i högstadiet. Det låter och känns som en tandläkarborr. Fast på naglarna. Och det kittlar.

Två händer i engångshandskar håller i en hand utan handske. Naglarna på handen behandlas med en diamantborr.
Bildtext Diamantborren.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

– Med diamantborren slipar jag dina naglar så att de blir helt rena innan jag sätter på primer och grundgel, säger Alexey.

Alexey trycker på den lilla gaspedalen under bordet för att verktyget ska ta fart. Det i sin tur för tankarna till handarbetslektionerna i högstadiet. Diamantborren funkar lite på samma sätt som en symaskin.

Dags att välja lack som babylonierna

Alexey tar fram en liten svart flaska och ur den suger han upp gul olja med en pipett, droppar på samtliga nagelband och fortsätter “borra”.

Dags att bekänna, eller ja – välja färg! Jag känner inget större behov av att skylta med min klasstillhörighet som de gamla Babylonierna så jag väljer ett diskret och neutralt alternativ, så nära den vanliga färgen som möjligt.

Redan de forna babylonierna…

Mellanmjölkigt och kanske lite tråkigt, men tanken att gå omkring med till exempel svarta eller gröna naglar i två veckor passar inte min helylleimage. Jag är för lite rock and roll och för mycket hel och ylle. Har jag hört.

Gellack blir allt populärare bland unga män

För att lacket ska torka sätter jag handen i något som påminner om ett minisolarium. En UV-lampa för gellack. Värmen och ljuset är det samma.

Handen inne i en uv-lampa där nagellacken torkar.
Bildtext Ett solarium för händer? Nej, en UV-lampa för gellack.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Gellack blir allt populärare bland unga män. De blir inspirerade av sina förebilder och idoler i popvärlden och på sociala medier. Kanske de vill signalera något eller helt enkelt bara sticka ut. Varför skulle man inte vilja ha vackra händer, som ju Alexey redan konstaterade.

Lackandet med den lilla penseln börjar. Noggrant går Alexey genom nagel för nagel med knivskarp precision. Det blänker ganska mycket och jag hoppas att det inte skall blir fullt så glansigt i slutändan. Och jag får rätt.

Blänket avtar och det som återstår är handmassage och inoljning av händerna. Precis som det är hos frissan då man får sin skalp masserad är det här det behagligaste momentet av hela manikyren.

En hand på en blå dyna.
Bildtext Före manikyr.
Bild: Yle / Carina Ahlskog
En hand på en blå dyna efter manikyr.
Bildtext Efter manikyr.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Varm rekommendation

Efter avslutad manikyr kan jag glatt rekommendera det för såväl män som kvinnor. Du får naglarna och händerna i gott skick. Och det finns också andra fördelar. Det är avslappnande och tankarna börjar vandra under behandlingen. Ingen mobiltelefon finns där och distraherar.

Nicke Aldén och Alexey Kriventsov sitter i Strömsös bibliotek på varsin sida av en byrå på varsin pall och tittar in i kameran.
Bildtext Nicke Aldén och Alexey Kriventsov efter avslutad manikyr.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Nyttigt för psyket? Säkert det också. Åtminstone som avslappning. Och du blir säkert lite gladare nästa gång du tittar på dina välvårdade händer och naglar.

Får se om jag skärper mig den här gången med att gå på ett nytt besök till Alexey. Jag vet att jag borde. Minst en gång i månaden.

Alexeys tips för god handvård hemma

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln