Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iltalehti: HIFK överens med Ville Peltonen – tar över som chefstränare nästa säsong

Från 2021
I november extraknäckte Ville Peltonen som tränare i det tyska landslaget.
Bildtext I november extraknäckte Ville Peltonen som tränare i det tyska landslaget.
Bild: imago images/Revierfoto/ All Over Press

Hockeyprofilen Ville Peltonen återvänder enligt Iltalehti till Finland för att ta över chefstränaruppdraget i HIFK. Därmed får lagets nuvarande coach Jarno Pikkarainen tacka för sig efter säsongen.

Det har länge spekulerats i att det bara är en tidsfråga innan Ville Peltonen tar över FM-ligaklubben HIFK. HIFK-ikonen Peltonen har fungerat som tränare efter spelarkarriären och har bland annat fyra år i den schweiziska ligan på sin meritförteckning.

Enligt Iltalehtis källor är det nu klart att Peltonen tar över HIFK i höst.

Beskedet innebär att HIFK:s nuvarande chefstränare Jarno Pikkarainen får tacka för sig efter säsongen. Pikkarainen gör sin femte säsong i Helsingforsklubben. Han inledde som assisterande tränare, men tog i januari 2019 över som chefstränare efter Ari-Pekka Selin. Den pågående säsongen är Pikkarainens andra hela som chefstränare.

HIFK är nu sexa i den haltande ligatabellen – både sett till poäng och poängsnitt.

Enligt Iltalehti är endast en klubb, Jukurit, utan chefstränare för nästa säsong. Pekka Virta uppges flytta från Lukko till SaiPa och Jussi Ahokas från KooKoo till TPS. Olli Salo som tränat i Tyskland rapporteras ta över KooKoo.

Fick sparken för ett år sedan

Peltonen hade en lång och framgångsrik spelarkarriär som avslutades med fyra säsonger i HIFK. Säsongen 2013–14 blev Peltonens sista som spelare och under sommaren därpå sadlade han om till tränare.

Efter ett par säsonger som juniortränare i HIFK bar flyttlasset till Schweiz där Peltonen på liganivå var assisterande tränare i två år och chefstränare under två säsonger. I februari 2020 fick han sparken av Lausanne.

Säsongen 2020–21 har den 47-årige Peltonen fungerat som tränare i Tysklands landslag. Han hoppade in i tränarstaben i november i en träningsturnering efter att förbundskapten Toni Söderholm tvingats lämna återbud på grund av corona.

Diskussion om artikeln