Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälften av de coronadrabbade på svensk batterifabrik har muterad variant - alla finländare som jobbat på fabriken ska testas

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 16:28.
northwolt
Bildtext Alla finländare som jobbat på Skellefteåfabriken ska testas
Bild: Northwolt via Twitter

16 fall av coronasmitta som härstammar från batterifabriken i Skellefteå i Sverige har konstaterats i Finland - de flesta rapporteras från Mellersta Österbotten, rapporterar finska Yle.

Uleåborgs sjukvårdsdistrikt håller i kväll ett krismöte med anledning av de nya fallen. Man är oroad för att muterade virustyper kan ha landstigit i området med personer som arbetat vid Northwolt-fabriken. Flera av de testade vid fabriken har burit på det muterade covid-19-viruset.

Fall, som har sina rötter i Skellefteå, finns också i Lappland, sydvästra Lappland (Länsi-Pohja) och i Norra Österbotten.

Enligt infektionsöverläkaren vid Lapplands sjukvårdsdistrikt, Markku Broas, har fallen som kommer från Skellefteå ökat något sedan i går. Då konstaterades 10 fall av smitta - i dag är de 16. 45 personer har än så länge testats. Testsvaren har skickats vidare för analys.

- I går och i dag har vi försökt kartlägga leverantörer och underleverantörer till Northwolt-fabriken. Totalt verkar 17 finländska företag där, säger Broas.

Broas: Viktigt att alla testas

Enligt Broas har företagen själva redan informerat sina anställda om coronaexponeringen och uppmanat dem att söka sig till test. Smittskyddsmyndigheterna kommer också personligen att kontakta alla de personer som under de senaste två veckorna arbetat vid fabriken.

Sammanlagt sysselsätter Northwolt i Skellefteå 1 100 personer - av dem är 200 finländare.

150 fall av covid-19 har påträffats vid fabriken. I 27 av fallen har det rört sig om det muterade viruset.

I en intervju för Yle i går uttryckte Broas stor oro för det muterade viruset eftersom utbrottet vid Northvolts fabrik är det största virusmutationsklustret i Sverige.

– De finländare som arbetar vid fabriken bor i olika delar av Finland, och utan åtgärder riskerar viruset att spridas okontrollerat i hela landet, säger Broas.

THL: Viktigt med karantän

Vid Institutet för hälsa och välfärd betonar direktör Mika Salminen att det är viktigt att personer som jobbat vid Northwolt-fabriken testar sig på nytt också om de testats vid fabriken.

Enligt uppgifter som THL har fått från Sverige har hälften av de svenskar som har insjuknat vid fabriken drabbats av den muterade virusvarianten.

- Det är viktigt att alla som exponerats måste sättas i karantän i normal ordning, säger Salminen.

Här är THL:s råd till dem som de senaste veckorna arbetat vid Skellefteå-fabriken (på finska).

Artikeln är en översättning av Yle-artikeln Ruotsin akkutehdastyömaan ryppäästä levinnyt jo 16 tartuntaa Suomeen – THL: Noin puolella tehtaalla sairastuneista virusmuunnos i bearbetning av Sara Langh.

Diskussion om artikeln