Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Över 1000 hushåll var utan el i Houtskär och Iniö – alla elfel har nu åtgärdats

Från 2021
Uppdaterad 09.02.2021 15:18.
En animerad bild på en elkabel och ett eluttag.
Bildtext Klockan 17:45 var ännu 1028 hushåll ännu utan el i området.
Bild: Annukka Palmén-Väisänen

Över 1000 hushåll var utan el i Houtskär och Iniö efter ett elavbrott, som började vid 12-tiden vid lunchtid på måndagen. Största delen av elfelen åtgärdades under måndagskvällen och natten till tisdagen, meddelar Caruna.

Största delen av Iniöborna fick tillbaka strömmen vid 20- tiden på måndagskvällen, meddelar elöverföringsbolaget Caruna. Houtskärsborna fick tillbaka elen vid 1-tiden på natten, meddelar bolaget.

Caruna besökte öarna med hjälp av bland annat en svävare och helikopter under tisdagsmorgonen.

Kring 15- tiden på tisdagseftermiddagen meddelade bolaget att de resterande elfelen åtgärdats.

Två skilda problem i elnätet

Elavbrottet påverkade också vattentillförseln i Houtskär.

Enligt Jarmo Ström, driftschef på Caruna, berodde avbrottet på två skilda problem i elnätet. Elavbrottet började i Houtskär vid 12-tiden och bredde sedan ut sig till Iniö. I början av elavbrottet var nästan 1600 hushåll utan el. Klockan 17.45 på måndagskvällen var 1028 hushåll fortfarande utan el.

På måndagskvällen meddelade Pargas Vatten att elavbrottet kommer att orsaka störningar i vattentillförseln i Houtskär. Hushållsvatten distribuerades med hjälp av en generator fram till klockan 20 på måndagskvällen.

Enligt Jarmo Ström har man lyckats lokalisera felet i Houtskär till en högspänningskabel. Ström säger att felet är svårt att reparera.

– Vi måste använda en grävmaskin och eftersom jorden är frusen kommer det här att ta tid, säger Ström.

I Iniö försökte man hitta felet med helikopter, men utan resultat. Efter det letade bolaget efter felet i terrängen.

Enligt Jörgen Dahlqvist från Caruna är den exakta orsaken till elavbrottet i Iniö ännu oklar, men elöverföringsbolaget kommer att utföra granskningar under de kommande dagarna för att förhindra att något liknande inträffar.

Enligt Ström kan man vid ett elavbrott vanligtvis styra om elen via Iniö, men nu gick det inte på grund av elfelet i Iniö.

Artikeln uppdaterades 9.2.2021 klockan 15.16 med information att alla hushåll på Iniö nu fått elen tillbaka.

Artikeln uppdaterades 9.2.2021 klockan 7.04 med information när alla elfel torde vara åtgärdade.

Artikeln uppdaterades 9.2.2021 klockan 5.37 med information om att största delen av kunderna har fått strömmen tillbaka under måndagskvällen eller natten till tisdagen.

Artikeln uppdaterades 8.2.2021 klockan 21.20 med information om att elavbrottet påverkar vattentillförseln i Houtskär och att vattendistributionen avbryts över natten mellan klockan 20–07.

Artikeln uppdaterades 8.2.2021 klockan 17.50 med information om att Carunas elmontörer är på plats och att elfelet i Houtskär har lokaliserats medan man ännu försöker hitta felet i Iniö.

Diskussion om artikeln