Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronasmitta från Skellefteå sprider sig i Karlebyregionen – kom från Sverige med fabriksarbetare

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 16:41.
En person i skyddsutrustning tar ett coronatest av en person som sitter i bil.
Bild: Kalle Niskala / Yle

I Karleby är infektionsöverläkare Marko Rahkonen rädd att det muterade coronaviruset ska få fotfäste. Nu har tio coronafall inom vårdsamkommunen Soite upptäckts. Fallen härstammar från smitta i Skellefteå i Sverige.

Coronaviruset har spridit sig kraftigt på Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Totalt 150 arbetstagare har testat positivt för coronaviruset och i nästan 30 av fallen handlar det om det brittiska muterade viruset.

På söndagen bekräftades fyra personer i Mellersta Österbotten bära på viruset efter att de kommit hem från jobb i Sverige. Ytterligare sex andra fall har konstaterats inom den senaste veckan.

Rahkonen gissar att fallen blir ännu fler, eftersom arbetarnas familjemedlemmar har exponerats.

Alla som jobbat på fabriken ska ta test

Soite utreder som bäst hur många från landskapet som jobbar vid batterifabriken i Skellefteå. Redan nu har Soite försatt 20 personer i karantän med stöd i smittskyddslagen trots att de inte har bekräftats ha covid-19.

En del av proven från Mellersta Österbotten testas som bäst i laboratorium i Helsingfors där man kan avgöra om det handlar om muterat virus eller inte.

Arbetstagarna som har konstaterats vara smittade kom från Sverige för lite mer än ett par veckor sedan.

Vårdsamkommunen Soite uppmanar personer som kommit hem från jobb på Northvolt i Skellefteå efter den 23. januari att ta coronatest även om de inte uppvisar symtom.

De ska också ta nytt coronatest även om de redan testat negativt i Sverige eller vid gränsen.

Förutom arbetarna från Mellersta Österbotten har arbetare från Lappland och Norra Österbotten testat positivt efter jobbperioder på den aktuella fabriken i Sverige.

Diskussion om artikeln