Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Om att vara människa och kristen idag - Nalle Öhman talar i aftonandakten

Från 2021
en man i närbild
Bildtext Nalle Öhman har arbetat som omsorgspräst och kyrkoherde. Numera är han pensionär och ägnar sig åt trädgårdsodling.
Bild: Erik Saanila/Pelaago

Nalle Öhman talar bland annat om önsketänkande och trygghetsbehov, om Guds existens och karaktär och om att komma till honom med ett barns frimodighet.

Öhman funderar kring det man förr benämnde kropp, själ och ande men nuförtiden talar om som kropp och medvetande.

- De två hör ihop. Vad har det för betydelse för vår uppfattning om andligheten, relationen till världen, till andra människor och den andliga kulturen?

Nalle Öhman konstaterar i en av sina aftonandakter att vårt tidigaste medvetande är förknippat med känslan av ett jag. Vi är i kontakt med omvärlden via våra sinnen och känslor och vårt språk.

Tilliten och tron formas under den första levnadstiden. Vi speglar oss i de andra ansikten vi möter och ler prövande, samtidigt blir vi rädda av det främmande ansiktet.

- En av de viktiga insikterna från dagens forskning är att mitt jag upplevs konstant och orubbat, trots att åren går och erfarenheterna ökar.

Fastän vi till det yttre åldras och förändras så är vi ändå samma jag och person, säger Öhman.

- Det är kanske därför inte så märkligt att Gud i Gamla testamentet uttalar om sig själv: Jag är den jag är. Och att Jesus fortsatte med att tala om sig själv som Jag är.

Gudsriket är ständigt närvarande och representerar en likadan tidlös erfarenhet och identitet. Det handlar om en annan tidsuppfattning där kärnan, det bestående, är evigt närvarande.

Nalle Öhmans aftonandakter hör du i Yle Vega 8-12.2 samt på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln