Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den vilda öringen trivs i Finska viken – det är goda nyheter enligt Naturresursinstitutet

Från 2021
Uppdaterad 08.02.2021 15:49.
Meritaimen
Bildtext Den vilda öringen känns igen på sin fettfena mellan ryggfenan och stjärtfenan
Bild: Juha Laaksonen

Naturresursinstitutet Luke kommer med goda nyheter: Den sällsynta vilda öringen tycks trivas bra i Finska viken. Den vilda öringen är ytterst utrotningshotad men fjolårets kartläggning ger uppmuntrande resultat.

Arten förökar sig och på sina håll är yngelbeståndet till och med överraskande stort. Det beror enligt Luke på regnrika höstar och andra omständigheter som förbättrar fiskarnas fortplantningsmöjligheter.

Men de regionala skillnaderna är stora. I älvar nära tätorter hotas öringen av olika slags väg- och byggprojekt då till och med giftiga ämnen kan rinna ut i vattendragen.

- Det beror på många faktorer hur öringen klarar sig, men det är hoppingivande att se att öringen förökar sig i Finska viken. En bidragande orsak, vid sidan av regnen, är regleringen av fisket, säger forskaren Ari Saura vid Luke.

I Bottniska viken är läget sämre för den vilda öringen - där fortplantar den sig inte lika lätt. Bäst är läget i Storå där yngelbeståndet var gott i höstens mätning. I Kristinestad går ån under namnet Lappfjärds å; den har olika förgreningar som har olika namn på olika orter.

Den vilda öringen är fredad enligt fiskerilagen. Hur kan man då skilja den odlade öringen från den vilda? Den odlade saknar fettfena, förklarar Saura.

Fettfenan sitter på ryggen mellan ryggfenan och stjärtspolen hos fisken. Den har ingen praktisk funktion, och vid märkning av odlad fisk klipps den ibland bort när fisken är liten.

1-vuotiaat lohen ja tamenen poikaset on helppo erottaa toisistaan. Alla vaaleampi lohi ja yllä punapilkkuinen taimen.
Bildtext På odlad öring klipps fettfenan bort.
Bild: Vesa Vaarama / Yle

Läs Naturresursinstitutets pressmeddelande här (på finska).

Artikeln uppdaterad 9.2.2021 kl 11.08 med uppgiften om att ån heter Lappfjärds å i Kristinestad, efter samtal till Ville Vähä, sakkunnig på Luke.