Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Podden Föräldrasnack frågar: Blev livet som pappa som du tänkt dig?

Från 2021
Jim håller i sin nyfödda son i famnen på sjukhuset.
Bildtext Jim överraskades av hur emotionell föräldraskapet gjort honom. Här håller han i sin nyfödda yngsting Valle på Vasa centralsjukhus.
Bild: Rebecka Hägert

Är livet som pappa som du hade tänkt dig? Har något överraskat eller förvånat dig? Podden Föräldrasnack vill veta!

Internet är fullt av berättelser om föräldraskapet ur mammans perspektiv. Mycket har hänt inom diskussionen om jämställdhet och allt fler pappor tar ut längre föräldraledighet.

Men trots det så hörs pappornas röster ännu sällan i diskussioner om uppfostran och familjeliv.

Nu vill Carro och Rebecka i podden Föräldrasnack höra pappornas perspektiv.

Rebeckas man Jim Backull kommer att gästa poddavsnittet och tillsammans med Carro och Rebecka bolla lyssnarsvaren.

"Föräldraskapet har gjort mig mer känslosam"

Jim hade själv inte särskilt många förväntningar inför föräldraskapet utan gick in med attityden att ta det som det kommer.

- Det som överraskat mig absolut mest är hur känslosam jag blivit efter att vi fick barn. Tidigare var jag inte speciellt känslosam av mig och jag skulle aldrig ha börjat gråta till en film eller någon annan känslosam händelse. Det här ändrades helt efter att vårt första barn föddes. Idag blir jag mycket lättare berörd än jag blev tidigare, även om jag inte annars är känslostyrd eller känslosam, säger Jim.

Både Jim och Rebecka var 22 år gamla när de blev föräldrar och han studerade själv ännu till ingenjör, därför gick tankarna mycket kring hur de skulle få ekonomin att gå ihop.

Han hade förutfattade tankar om hur livet borde se ut när man blir förälder som skapade oro.

- Det kändes som att man borde ha en stabil ekonomi, ha varit tillsammans med sin partner i X år och levt ut sitt partyliv. Det fick mig att ifrågasätta om vi verkligen gjorde rätt trots att vi ville bli föräldrar och att det kändes rätt för oss.

Mer effektiv än förr

Han kände också oro för hur föräldraskapet skulle påverka deras parrelation och hur han skulle ha tid för egna saker. Idag har de tre barn och tid är en bristvara.

- Men det har också lett till den positiva aspekten att man tvingas bli otroligt effektiv för att hinna med saker! Det är nästan svårt att förstå vart all tid försvann tidigare och vad man gjorde med all sin fritid!

Mer om Jim hör du i podden Föräldrasnack om en vecka - bland annat om hur parrelationen påverkades och hur livet som trebarnspappa känns i praktiken.

Men vad säger du?

Vad förväntade du dig att föräldraskapet skulle innebära? Hur blev det i praktiken?

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln