Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Emma Aarnio: “Jag blir riktigt förbannad om jag förlorar”

Från 2021
Emma Aarnio
Bildtext Emma Aarnio spelar handboll i VästeråsIrsta HF.
Bild: Lina Johansson

Har Emma Aarnio några dåliga vanor? Till vilken låt skulle hon vilja äntra handbollsplanen? Vad gör hon för att inte överanalysera det egna spelet? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till handbollsspelaren Emma Aarnio.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är handbollsspelaren Emma Aarnio.

Emma Aarnios handbollskarriär började i Kyrkslätt IF. Hon lämnande Finland för spel i Sverige redan som 15-åring eftersom hon ville gå i ett handbollsgymnasium. I samband med flytten västerut började hon även i handbollslaget Skuru IK. För tillfället spelar hon i VästeråsIrsta HF och i det finska landslaget.

Emma har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, artisten Alva Nygård, skådespelaren Josefin Silén, skidskytten Heidi Kuuttinen, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Kjell Simosas
Bildtext Kjell Simosas har under sin karriär intervjuat många kända artister.
Bild: Björn Fagerholm

Kjell Simosas fråga: Vilken låt skulle du vilja att spelas upp varje gång du äntrar handbollsplanen?

– På den här frågan skulle mina lagkamrater säga Arne Alligator eftersom jag kallas för Arne, men det ger ett ganska mesigt intryck om jag äntrar planen till en barnlåt. Jag skulle välja en finsk låt, det tror jag sätter skräck i motståndarna här i Sverige. Cheeks låt Jippikayjei tror jag skulle funka bra. Tidigare hade jag som rutin att lyssna på den låten inför varje match.

Josefin Silén står i lila kappa utanför Svenska Teatern.
Bildtext Josefin Silén spelar Mary Poppins på Svenska Teatern.
Bild: Yle / Karin Filén

Josefin Siléns fråga: Har du några knep för att inte överanalysera en match?

– Jag vill alltid se matchen vi spelat så snabbt det går. Jag har en bild av hur det såg ut och hur det kändes i stundens hetta, men det ger mig ett annat perspektiv när jag ser matchen på video. Vi har även gemensamma genomgångar med laget där tränaren valt ut olika händelser från matchen som laget tillsammans ska analysera. Jag är väldigt hård med mig själv eftersom jag vill utvecklas och bli bättre.

Kaj Korkea-aho
Bildtext Kaj Korkea-Aho har släppt böckerna Onda boken, Gräset är mörkare på andra sidan och Se till mig som liten är.
Bild: Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-ahos fråga: När blir du riktigt förbannad?

– Riktigt förbannad blir jag om jag förlorar. Det spelar ingen roll om det är en handbollsmatch eller ett kortspel. Jag kastade en gång ett mjölkpaket i huvudet på min polare när jag förlorade mot henne i ett kortspel. Det är något jag borde jobba på, men det kanske kommer med åldern.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där funderar Emma på sin musikkarriär, avslöjar om det finns fula knep som spelarna använder sig av på handbollsplanen och berättar vad klibba är.

Emma Aarnio: “Jag blir riktigt förbannad om jag förlorar” - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln