Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

MGP - Melodi Grand Prix 2021

Från 2021
MGP publikbild
Bild: MGP/Yle

MGP-året med anmälningar och låtskrivarläger.

MGP - Melodi Grand Prix - är en låtskrivartävling för 8-15 åringar där man får uppträda med låten man själv skrivit i en stor direktsänd final. Finalen sänds på Arenan och i Yle Fem lördagen den 9.10.2021 kl. 18.

Låtskrivartävlingen MGP har genom åren fungerat som språngbräda för 100-tals unga musikaliska förmågor. Tävlingen ordnas nu för femtonde gången.

MGP är ett stort årligt evenemang som samlar de finlandssvenska familjerna. Genom att ge stöd i deltagarnas musikintresse stärker och utvecklar man såväl låtskrivare som artist, både på ett musikaliskt och på ett personligt plan. Man har en stor nytta av erfarenheten, oavsett om man senare väljer att fortsätta med musik eller inte.

Med på MGP-resan finns coacher i såväl sång, scenframträdande och dans, alla med diger erfarenhet. Dessutom bidrar musikproducenten med utvecklingen och inspelningen av låtarna i samarbete med artisterna.

Den stora finalen är i oktober, resan dit är lång, rolig och lärorik

Bland de inskickade bidragen väljer en jury ut de tio finalisterna som kommer att få vara med om lägret Camp MGP, inspelning av låten i musikstudio och förstås den stora finalen.

I mitten av maj vet vi vilka dessa tio finalister och dansare är. Redan då börjar finslipandet av låtarna och planerandet av alla uppträdanden.

Tv-teamet tar kontakt och tillsammans planerar man hur låten ska framföras i finalen. Scenspråk och hur numret ska se ut bestäms tillsammans med artisterna. En viktig del är förstås också vad man ska ha på sig. Inget behöver vara färdigt uttänkt utan alla får den hjälp som behövs.

Allt det här jobbar finalisten på tillsammans med ett professionellt team där alla är vana med att jobba med MGP-deltagare, artister och tv-produktioner.

Anmälningen till MGP 2021 är öppen! - Spela upp på Arenan

Skicka in ditt låtbidrag!

Alla 8-15 åringar (födda 2006-2013) uppmuntras att skriva en låt och skicka in den till MGP. Skicka in låten senast den 5.4.2021.

Det går bra att samarbeta med någon i samma ålder och skicka in bidraget gemensamt. Har man inte tillgång till instrument eller mikrofoner så kan man till exempel sjunga in låten på telefon.

Huvudsaken är att vi får ta del av din låt.

Språket i låten ska vara svenska, finska eller samiska. Några enstaka ord kan ingå på engelska. Man kan delta ensam eller i en grupp med högst sex personer.

Läs mer om regler och anmälning HÄR!

Vinsten i årets MGP

Vinnaren kommer att få göra en ny låt i samarbete med en musikproducent. Låten lanseras sedan på Yles kanaler, tillsammans med en musikvideo.

Dokumentären som följde fjolårsvinnaren Mirellas låtskrivarresa och hennes musikvideo finns att se på Arenan från 25.2.

Mirella vann MGP 2020 - kanske det är du 2021? - Spela upp på Arenan

Dansare sökes till tv-showen

Det här är en unik chans för aktiva dansare med olika dansstilar att komma med som bakgrundsdansare i showen. De tio dansarna (födda 2006-2013) väljs genom dansuttagningar.

Dansuttagningar arrangeras på följande ställen:

Lö 13.3 i Vasa kl. 15:00-17:00, Dansskolan Kipinä (Artellgränden 4)

Sö 14.3 i Esbo kl. 17:00-19:00, Star Dance Studio (Kapellgränden 6D)

Lö 27.3 i Åbo kl. 15:00-17:00, Dansskolan KDC (Västerlånggatan 21-23)

Sö 28.3 i Mariehamn kl. 17:00-19:00, Dunderdans (Godbyvägen 11)

Dansuttagningarna fungerar som danslektioner. Du behöver alltså inte förbereda något eget dansnummer!

Anmälningar skickas med e-post till mgp@fsu.fi senast 2 dagar innan uttagningen. I mejlet skriver du dina kontaktuppgifter, samt vilken dansuttagning du vill delta i.

Platserna fylls i den ordning man anmält sig, så det gäller att vara snabb!
Mer om dansuttagningarna HÄR!

MGP Start-up låtskrivarläger

I samarbete med Lappfjärds folkhögskola ordnas ett online evenemang för ungdomar intresserade av att skriva låtar.

Låtskrivarlägret är avsett för ungdomar i årskurserna 5-6 och 7-8. Här får man utveckla sina musikkunskaper, oavsett tidigare nivå.

Det anordnas workshops inom låtskrivning och inspelning med proffsmusiker och MGP:s programledare. Efter deltagande är det upp till var och en om man vill skicka in sitt bidrag, sin demo till MGP.
Mer info om projektet här.

Ett spännande år väntar finalisterna

De tio finalister och dansare som blir utvalda träffas på Camp MGP i Karis där de övar tillsammans under en intensiv och spännande lägervecka 8-11.6. Så här såg det ut 2020.

Camp MGP 2020 - Spela upp på Arenan

Där jobbar alla tillsammans med tv-teamet, sångcoach, stage coach, musikproducent, koreograf och stylister för att få till en snygg helhet och lägga grunden inför showen i oktober.

I augusti sjunger finalisterna in sina låtar i musikstudio och låtarna släpps närmare finalen.

Alla deltagare hinner också öva ordentligt under MGP-veckan i Yles tv-center i Helsingfors. Veckan kulminerar i den direktsända finalen på lördag 9.10.

Det kostar inget att delta i MGP. Deltagarnas resor, kläder, arrangemang och bokningar sköts av teamet bakom MGP.

Alla våra evenemang anpassas efter rådande coronarestriktioner.

Arrangörer för Melodi Grand Prix är:
Svenska Yle
Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f.
Five Corners Production

Mer MGP-relaterat här:
Arenan: svenska.yle.fi/mgp
Facebook @ylemgp
Instagram @ylemgp
TikTok @ylemgp