Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Saneringen av Stockmann väntas få grönt ljus av tingsrätten – men vem köper fastigheterna? "Känslan är att köparen kommer från utlandet"

Från 2021
Uppdaterad 09.02.2021 09:11.
Kuvassa on Stockmannin myymälä Helsingin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa.
Bildtext Vem ska köpa Stockmanns centrumvaruhus i Helsingfors?
Bild: Silja Viitala / Yle

Helsingfors tingsrätt väntas idag godkänna saneringsplanen för varuhuskoncernen Stockmann. Som en del av saneringsplanen ska Stockmann sälja sina återstående varuhusfastigheter och sedan hyra in sig i fastigheterna för att fortsätta verksamheten.

Placeringsproffset Kim Lindström ser inte många potentiella köpare. Tidpunkten är inte den bästa tänkbara, påpekar han.

- Jag har en känsla av att köparen kommer från utlandet. De enda inhemska köparna som eventuellt kan komma i fråga är de stora pensionsbolagen, närmast Varma och Ilmarinen, säger han.

Stockmann ansökte om företagssanering i fjol våras och är i praktiken tvungen att sälja sina fastigheter för att betala av på sina skulder. En del av skulderna kan också komma att avskrivas eller omvandlas till aktier.

Asiakas Taina Lehtonen etsimässä miehelleen joululahjaa, Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo, 14.12.2020.
Bildtext Coronapandemin har minskat försäljningen i varuhusen.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Ödesfrågan med tanke på framtiden är ändå fortfarande om Stockmanns varuhus kan bli vinstbringande igen. Coronapandemin har dragit ner försäljningen ytterligare.

Stockmanns resultat har länge fått ett välkommet tillskott via klädkedjan Lindex, men inte ens det räcker hur långt som helst.

Sämre utsikter för Lindex

Stockmann meddelade för ett par veckor sedan om en nedskrivning på omkring 250 miljoner euro relaterad till Lindex goodwill, då coronapandemin anses öka osäkerheten på Lindex huvudmarknader. Det här oroar Kim Lindström.

- Lindex har gått såpass bra att den här nedvärderingen är en negativ överraskning, säger han.

Stockmann meddelade samtidigt att hela koncernens omsättning för år 2020 kommer att vara på en lägre nivå än året innan. Rörelseresultatet för hela året kommer att vara "något förlustbringande" och nedskrivningen relaterad till Lindex kommer att öka den rapporterade rörelseförlusten.

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, Stockmann, Helsinki, 14.12.2020.
Bildtext Stockmanns styrelseordförande Lauri Ratia.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Saneringsplanen är alltså knappast svaret på alla Stockmanns problem, men Kim Lindström tror ändå att tingsrätten godkänner planen.

- Saneringsprogrammet är väldigt starkt förankrat, så jag skulle vara verkligt överraskad om det inte gick igenom, säger han.

Diskussion om artikeln