Coronaspårare vill stoppa smittan genom detektivarbete

Coronaspårare i Pargas har hittat alla som exponerats
När coronaspårarna får information om ett nytt positivt coronafall gäller det att reagera snabbt för att stoppa smittan.
- Ofta får vi veta om nya fall på kvällen. Då gäller det att samma kväll få tag på alla personer som kan ha blivit exponerade, så att de inte hinner gå på jobb eller till skola följande morgon, säger hälsovårdaren och coronaspåraren Camilla Rautanen.
Först måste coronaspårarna få tag på personen som har fått ett positivt resultat, samt bland annat utreda hur personen mår, om hen klarar sig i hemvård och vilken medicinering som eventuellt behövs.
Men lika viktigt är att utreda vilka personer den smittade träffat under 48 timmar innan symtomen visade sig.
- Det kan komma stötvis. Man kommer ihåg en del, och när vi sedan nästa dag ringer upp dem på nytt för att fråga hur de mår, så kommer de ihåg fler som de träffat, säger hälsovårdaren och coronaspåraren Carola Silander-Lehtinen.
Coronaspårarna jobbar sent
Och fastän det första samtalet kommer sent så gäller det för coronaspårarna att ringa vidare och få tag på alla som exponerats.
- Om det är en privatperson som har hållits hemma, så blir det få samtal. Men om det är en klass i en skola, så kan det bli många, säger Rautanen.
I sådana fall jobbar många coronaspårare samtidigt och ringer så många samtal de bara kan.
- Det kan vara väldigt intensivt ibland. Då ber vi bara personerna att stanna hemma, och säger att vi ringer dem på nytt i morgon, säger Rautanen.
Det är viktigt att få tag på folk i tid, för det är bättre att de vet om karantänen på kvällen. Ändå ringer man inte hur sent som helst, oftast inte efter klockan 21.
Smittad på fester, bjudningar och i pausutrymmen på jobbet
Hittills (9.2.2021) har man i Åbo haft över 2 800 fall, i Pargas drygt 60 fall och i Kimitoön kring 30 positiva coronafall.
Just nu lyckas man spåra källan i 70 % av de positiva fallen i Egentliga Finland. Oftast har folk fått coronan på fester, bjudningar och i pausutrymmen på jobbet. Det är både unga och vuxna som drabbats.
- Det går inte att förutspå vem som kommer att få corona. Den kan ploppa upp var som helst, till och med här i vår skärgård, säger Silander-Lehtinen.
Däremot är coronaspårarna stolta över att de har hittat alla de cirka 450 personer som har exponerats för smittan, och på så sätt har epidemin kunnat stoppas.
- I somras fanns här turister och utländska människor, som inte var vana med samma saker i sitt hemland. Någon kanske tyckte att de inte hade tid att vara i karantän, men vi diskuterade och förklarade situationen för dem. Karantänsbeslutet är ett officiellt beslut, säger Rautanen.
Blomsterhandlaren blev förskräckt
Nya fall kan ändå komma när som helst. Det betyder att coronaspårarna hela tiden är beredda.
Det kan också spridas rykten vem som blivit smittad och vem som exponerats. Silander-Lehtinen poängterar ändå att man inte behöver vara rädd för att ha umgåtts med någon som är exponerad. Alla som den positiva anmält att hen har haft kontakt med blir kontaktade av coronaspårarna.
- Den som blivit exponerad har ju satts i karantän, och det är först om den personen börjar visa symtom som vi utreder vem han eller hon träffat under de senaste 48 timmarna. Man behöver inte vara rädd för att ha umgåtts med någon som är exponerad, säger Silander-Lehtinen.
Och i en liten stad, där många känner varandra, kan det också uppstå tokiga situationer.
- Jag ringde min blomsterhandlare och skulle beställa blommor, men hon blev förskräckt och trodde genast att jag ringde för att säga att hon måste hålla sig i karantän, säger Silander-Lehtinen.