Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige, Tyskland och Polen utvisar ryska diplomater

Från 2021
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och EU:s utrikeschef Josep Borrell.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och EU:s utrikeschef Josep Borrell. Ryssland meddelade att man utvisar tre västdiplomater mitt under Borrels Moskvabesök.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sverige, Tyskland och Polen utvisar ryska diplomater som ett svar på att Ryssland tidigare utvisade västdiplomater efter protesterna till stöd för oppositionsledaren Navalnyj.

– Vi har informerat den ryske ambassadören att en person vid den ryska ambassaden ombeds lämna Sverige. Det här är ett tydligt svar på det oacceptabla beslutet att utvisa en svensk diplomat som endast utförde sina arbetssysslor, skriver den svenska utrikesministern Ann Linde på Twitter.

Den svenska diplomaten utvisades i samband med förra veckans demonstrationer i Ryssland som anordnades till stöd för regimkritikern Navalnyj, skriver SVT.

Ryssland anser att svensken deltog i protester i Sankt Petersburg medan Sverige hävdar att han endast observerat demonstranterna.

Också Tyskland och Polen meddelar att de vardera utvisar en rysk diplomat.

Ryssland kallar för sin del utvisningarna oberättigade och ovänliga.

Relationerna mellan EU och Ryssland har varit ansträngda sedan Ryssland ockuperade och annekterade den ukrainska Krimhalvön 2014.

Källa: Reuters, SVT

Diskussion om artikeln