Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Erika Strandberg blir Kimitoöns nya kommundirektör: "Jag vill jobba långsiktigt och målmedvetet"

Från 2021
Uppdaterad 09.02.2021 10:24.
Erika Strandberg framför ett träd, en lekpark syns i bakgrunden.
Bildtext Erika Strandberg tillträder officiellt som Kimitoöns kommundirektör den 1 april 2021. Arkivbild.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Kimitoöns kommun har precis fått en ny kommundirektör. Erika Strandberg, som är tillförordnad kommundirektör i Kimito, tillträder officiellt tjänsten den 1 april.

På måndagskvällens möte valde Kimitoöns kommunfullmäktige så gott som enhälligt Erika Strandberg som ny kommundirektör.

Strandberg har varit tillförordnad kommundirektör sedan slutet av oktober, då Anneli Pahta avgick.

Rekryteringsprocessen får kritik

Tjänsten som Kimitoöns kommundirektör söktes av tio personer. Fyra av dem kallades till intervju av rekryteringsgruppen, som bestod av kommunstyrelsen och fullmäktiges ordförande.

Intervjuprocessen med de fyra kandidaterna har fått kritik, då vissa tyckt att intervjuerna som gjordes på Teams borde ha bandats.

– Inte ens i en normal situation med intervjuer på plats har vi i Kimitoöns kommun haft som vana att banda intervjuerna för att senare dela dem vidare, svarar Wilhelm Liljeqvist (SFP), ordförande för rekryteringsgruppen och kommunstyrelsen, på kritiken.

Liljeqvist betonar att alla fullmäktigeledamöter har haft möjlighet att bekanta sig med kandidaterna om de så velat.

Liljeqvist säger att rekryteringsgruppen enhälligt tyckte att Erika Strandberg är bäst lämpad för tjänsten.

– Hon har de bästa förutsättningarna för att leda Kimitoöns kommun vidare, och vi har stor tilltro att så också kommer vara fallet, säger Liljeqvist.

Under mötet tyckte Janne Salonen (obunden) att rekryteringsprocessen inte gått rätt till. Han hävdade att man presenterade endast en kandidat för fullmäktige och att fullmäktige förväntades "gummistämpla valet".

Salonen föreslog att ärendet skulle återremitteras och att fullmäktige skulle få en möjlighet att träffa andra kandidater, men förslaget fick inget understöd.

Före ärendet kunde behandlas vidare kollade controllern Daniela Sundberg upp om det behövs en omröstning i och med att fullmäktige inte är enhälligt om valet. Det blev dock ingen omröstning eftersom Janne Salonen drog tillbaka sitt motförslag, och fullmäktigeordföranden Daniel Wilson (SFP) konstaterade att Erika Strandberg väljs till ny kommundirektör.

Strandberg tillträder officiellt som kommundirektör den 1 april.

"Som kommundirektör är det bäst att ta dagarna och utmaningarna som de kommer, en i taget"

Erika Strandberg tror att Kimitoön, precis som många andra kommuner, kommer att ha stora utmaningar framför sig i framtiden.

– Men vi i Kimitoön har fördelen att vi är en skärgårdskommun. Vi är porten till Skärgårdshavet, precis mittemellan Åbo och Helsingfors. Vi har utmaningar men också mycket fördelar och styrkor, säger Strandberg.

Vad har du för förväntningar som ny kommundirektör?

– Att jag jobbar med både hjärta och hjärna för såväl Kimitoöbor som för alla dem som bor och verkar här, för företagsamhet och för att vi ska vara livskraftiga ännu länge framöver, säger Strandberg.

Vad förväntar sig Kimitoöborna av dig?

– Jag tror att de flesta har förväntningar på en trygg och fungerande vardag, säger Strandberg.

Strandberg tror att kommunen tillsammans kan jobba för att vara en stark kommun och ett bra alternativ till de stora städerna att bo och leva på.

– Den trenden ser man ju i Finland just nu, man kanske söker alternativ till den mera urbana livsstilen, säger Strandberg.

Jag hoppas kunna vara stolt över att Kimitoön är modern, i tiden, att vi finns på kartan för finländarna, och att Kimitoöborna tycker att det här är det bästa stället att bo, leva och verka på.

― Erika Strandberg

Sedan Kimitoöns kommun grundades för 12 år sedan har Kimitoön haft två kommundirektörer. Vad kommer Strandberg göra annorlunda jämfört med de tidigare kommundirektörerna?

– Det ligger i tiden nu att satsa mycket på att man kan bo och jobba var som helst i Finland. Man kan bo på en holme här i vår skärgård och jobba någonstans i Europa. Det här är Kimitoöns styrka och något som vi absolut ska satsa på, säger Strandberg.

Strandberg säger att hon inte är rädd för något i det kommande kommundirektörsjobbet.

– Jag har jobbat så länge i en kommun. Kommundirektörsjobbet är mångsidigt och man har att göra med många intressentgrupper, så det bästa är att ta dagarna och utmaningarna som de kommer, en i taget, säger Strandberg.

Vad hoppas du kunna vara stolt över att du gjort som kommundirektör om fem år?

– Jag hoppas kunna vara stolt över att Kimitoön är modern, i tiden, att vi finns på kartan för finländarna, och att Kimitoöborna tycker att det här är det bästa stället att bo, leva och verka på, säger Strandberg.

Enligt Strandberg krävs det samarbete, långsiktighet och målmedvetenhet i vad man gör och satsar på för att uppnå målen.

– Det är också den typen av människa som jag är. Jag vill jobba långsiktigt och målmedvetet, säger Strandberg.

Artikeln uppdaterades 8.2.2021 klockan 20:50 med kommentarer av Erika Strandberg.

TV-nytt om valet av Erika Strandberg:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln